Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/opsa

Marketing

Lajčak danas izvješćuje Vijeće sigurnosti o stanju u BiH

Visoki međunarodni predstavnik u BiH Miroslav Lajčak danas će, u obraćanju Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda, upozoriti da ta zemlja zbog nacionalističkih programa stagnira u euroatlantskim integracijama, priopćeno je jučer iz Ureda visokog predstavnika (OHR).

Unatoč potpisivanju Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju s EU-om i sudjelovanju u NATO-ovu procesu Partnerstva za mir, političko stanje u zemlji i dalje je štetno za ostvarivanje daljnjeg napretka, ocjena je iz Lajčakova izvješća.

Političari u BiH još nedostatno razumiju da su potrebni dijalog i kompromisna rješenja, a "nacionalistički i etnički programi i dalje prednjače pred euroatlantskim programima", navodi se u priopćenju ORH-a o izvješću koje će visoki predstavnik podastrijeti Vijeću sigurnosti.

Dodaje se kako će Lajčak izvijestiti i o tome da Vijeće za provedbu mira (PIC) nije donijelo odluku o transformaciji OHR-a jer "tijela vlasti u BiH nisu ispunila ciljeve i uvjete koje je potrebno ispuniti za donošenje takve odluke".

OHR navodi kako će slovački diplomat pozdraviti "obnovljenu pozornost koju međunarodna zajednica, a posebno EU, posvećuju BiH".

Sporazum, koji su 8. studenoga postigli čelnici stranaka HDZ-a BiH, SDA i SNSD-a, u izvješću je ocijenjen "strateškim" te se navodi da bi u "općenito negativnu ozračju taj sporazum mogao ojačati državu".

Lajčák će posjetiti i Washington i razgovarati sa zamjenikom pomoćnika državne tajnice Stewartom Jonesom i veleposlanikom Robertom Gelbardom, članom timova za tranziciju na predsjedničku administraciju Baracka Obame, priopćeno je iz OHR-a.

Post je objavljen 05.12.2008. u 12:16 sati.