Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/opsa

Marketing

Lubkivski: Bez obzira na odbijenicu, postat ćemo član NATO-a

Ukrajinski veleposlanik u Hrvatskoj, Markijan Lubkivski, komentirao je sastanak NATO-a u Bruxellesu za Jutarnji list. Tekst prenosimo u cijelosti.

Očekivalo se da će na sastanku NATO-a Ukrajina i Gruzija ući u pristupni program za članstvo (MAP)?

Mi smo MAP stvarno željeli. Kao pragmatici, nismo se zavaravali da će odluka o pristupanju Ukrajine biti donesena u Bruxellesu. No, vrata NATO-a i dalje su otvorena. Važno je da su na sastanku potvrđeni svi elementi odluka iz Bukurešta u odnosu na Ukrajinu i Gruziju. Mi ćemo postati članovi Saveza.

Je li ta odluka popuštanje Rusiji?

Uzroke takve odluke treba tražiti na relaciji Ukrajina - NATO. Moramo nastaviti približavanje standardima NATO-a i postići konsenzus svih političkih snaga unutar Ukrajine glede pristupanja NATO-u.

Je li ‘južnoosetinski rat’ utjecao na takav ishod?

Iako konflikt u Gruziji nije ubrzao proces integracije u NATO, on je definitivno ojačao naše uvjerenje da moramo imati čvrsta jamstva za našu sigurnost koju danas može pružiti samo NATO.

Kakvo je stanje u vezi s produljenjem ugovora s Rusijom oko crnomorske flote na Krimu?

Naš zahtjev da se ruska flota povuče iz Sevastopolja do 2017. ostaje nepromjenjiv. Rusko-gruzijski konflikt pokazao je kako postoji mogućnost da budemo upleteni u vojno suprotstavljanje.

Vlado Vurušić, Jutarnji list
Slika: Jutarnji list

Post je objavljen 04.12.2008. u 13:02 sati.