Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/showbiz-samstonije

Marketing

Književnost u filmu: Najbolje ekranizacije fantastičnih romana vol.1

Najbolje ekranizacije fantastičnih romanaIako su film i književnost dva različita medija, moglo bi se reći da jedno bez drugoga ne mogu postojati. Nebrojene sličnosti čine ta dva medija povezanim - i u filmu nalazimo i razlikujemo kategoriju fabule i sižea, i to u istom značenju kao i u književnosti. Dakle, i u jednom i u drugom mediju postoji redoslijed zbivanja i način prikazivanja događaja. Postoje likovi/glumci kao nositelji radnje, dijalozi, monolozi itd. Svaki se film zasniva na određenom scenariju, dakle, pisanoj riječi, koja u krajnjem slučaju može prerasti u knjigu. Međutim, češći je slučaj da književno djelo postane predložak filmskom scenariju što dovodi do ekranizacije književnih djela. Koliko su te ekranizacije vjerne odabranom književnom predlošku ovisi o mnoštvu faktora - raspoloživom novcu, mogućnostima, vremenskom ograničenju, zahtjevima redatelja, glumaca…Ovdje vam donosimo ponešto o ekranizacijama fantastičnih romana koji su možda najzahtjevniji za filmsku realizaciju…
Ponekad je vrlo riskantno odabrati fantastični roman kao predložak za film jer fantazija, odnosno, mašta, u knjizi nema granica - pisac može napisati što mu volja i nije sputan ničime. Jedina su ograničenja granice njegove mašte. Nasuprot tomu, maštoviti svjetovi, likovi, bića i neobični događaji koji potpuno slobodno egzistiraju u knjizi, u filmu se moraju ograničiti na raspoložive tehničke i ostale mogućnosti. Danas, u vrijeme stalnog napretka tehnologije, realizacija fantastičnog romana i nije neka poteškoća no u prošlosti je ipak predstavljala problem.

Čarobnjak iz Oza (The Wizard of Oz)The Wizard of Oz
Sjetimo se samo fantastičnog filma, mjuzikla The Wizard of Oz iz 1939. godine, koji je napravljen prema dječjoj knjizi L. Frank Bauma The Wonderful Wizard od Oz iz 1900. Film samo djelomično prati radnju spomenute knjige, a kako je riječ o 1939. godini, čudesni čarobnjakov svijet prikazan je, iz perspektive današnjih mogućnosti, vrlo nerealno, štoviše, smiješno. Očito je da je dobar dio radnje sniman u studiju, uz kartonske kulise i slike krajolika tog čudesnog svijeta, pa se ništa od toga ne doima stvarnim. No, ipak, i dandanas taj dječji klasik osvaja srca mnogih - djece, ali i onih koji su mladi duhom. Iz knjige je preuzet samo onaj dio radnje koji obuhvaća Dorothyne dogodovštine na putu do čarobnjaka Oza. Dorothyine srebrne cipelice iz knjige promijenjene su u crvene cipelice sa šljokicama. U knjizi je Dorothy prikazana kao sljedbenica feminizma Matilde Joslyn Gage i kao hrabra junakinja koja spašava svoje prijatelje, dok u filmu prijatelji spašavaju nju. Nadalje, svijet čarobnjaka Oza u knjizi je stvarno mjesto, dok je u filmu interpretirano kao mašta, odnosno, san djevojčice Dorothy.

Gospodar prstenova (The Lord of the Rings)The Lord of the RingsVratimo se mi u sadašnjost. Danas, kad spomenemo The Lord Of The Rings možemo samo reći "svaka čast". I knjiga, kao klasik svjetske književnosti, i film, kao epska priča o borbi dobra i zla, nadmašuju granice svake mašte i fasciniraju svijet 21. stoljeća. Filmska realizacija knjige i više je nego spektakularna, a uz raznolike tehničke mogućnosti maštoviti svjetovi iz knjige pretočeni su na filmska platna gotovo identično kao u knjizi. Jasno je da svi dijelovi knjige ne mogu stati u film koliko god on dugo trajao. Stoga je uvijek potrebno reducirati ono što je možda manje važno, a naglasiti glavninu djela. Primjerice, kad usporedimo knjigu i film, u The Lord Of The Rings uloge nekih važnih likova reducirane su, dok nekih likova uopće nema. Nasuprot tome, u Prstenovoj družini nekim likovima su dodijeljene uloge koje u knjizi ne postoje. Tako, primjerice, Arwen (Liv Tyler), kći Elronda (Hugo Weaving), koja se zaljubljuje u Aragona, u knjizi ne pobjeđuje jahače, već ih sam Elrond uz pomoć Gandalfa "opere" u rijeci. Ljubav Aragona i Arwen je u knjizi prikazana tajanstveno, dok je u filmu ona naglašena, budući da ljubavna tematika uvijek privlači publiku. U cjelini gledano, redatelj Peter Jackson uspio je gledatelju dočarati ugođaj Tolkienovog svijeta i ponukati ga da pročita knjigu i sazna nešto više i podrobnije o Tolkienovom Međuzemlju.

Najbolje ekranizacije fantastičnih romanaU sljedećem postu vodimo vas kroz The Chronicles Of Narnia: The Lion, The Witch And The Wardrobe, The Golden Compas i najnoviji film Tima Burtona, Alice In Wonderland, temeljen na svima nama poznatoj dječjoj priči Lewisa Carrolla. Završimo zasad s onom poznatom "mašta radi svašta“ i nadajmo se da će ta ljudska mašta napisati još mnogo fantastičnih priča i nezamislivih svjetova.
Mya

Post je objavljen 07.12.2008. u 18:20 sati.