Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/glasamerike

Marketing

Morrison, Obama i Grisham na vrhu popisa najprodavanijih knjiga

Prva američka Nobelovka afričkog podrijetla i prvi američki predsjednik afričkog podrijetla ovaj tjedan zauzimaju i prva mjesta na popisima najprodavanijih knjiga Los Angeles Timesa. Toni Morrison, koja je književnog Nobela dobila 1993. godine, tijekom američke predizborne kampanje podržavala je Baracka Obamu. To joj nije bio i prvi izlet u američku predsjedničku politiku – u jednom eseju 1998. godine napisala je da je tadašnji predsjednik Bill Clinton "prvi američki predsjednik crnac... crnji od svake osobe koja bi mogla biti izabrana u životnom vijeku naše djece". Vjerojatno je ova nobelovka sretna što ju je stvarnost 4. studenog demantirala.

Njeno djelo Milost, čija se radnja događa u kolonijalnoj Americi, prokrčilo si je iz prve put na sam vrh tvrdoukoričenih romana književnog dodatka losanđeleskog dnevnika. Na popisima najprodavanijih mekoukoričenih izdanja, dnosno paperbacka, u kategoriji non-fictiona i dalje prva dva mjesta zauzimaju ranija djela Baracka Obame Smjelost nade i Snovi mog oca. Ista je situacija glede knjiga budućeg američkog predsjednika i na popisima New York Timesa i Washington Posta, međutim, u ova dva lista Toni Morrison nije se u prvom naletu popela na prvo mjesto, već je četvrta u washingtonskom dnevniku, dok je u New York Timesu na sedmom. Post i Times kao najprodavaniji roman protekli tjedan imaju djelo Jamesa Pattersona Cross Country, četrnaestom romanu sage o detektivu Alexu Crossu, koji ovaj put istražuje veze između jednog washingtonskog ganga i Afrike. Pri samom vrhu bestsellera nalaze se i druga djela američkih majstora beletristike – Davida Baldaccija, Stephena Kinga, Nelsona DeMillea, Vincea Flynna i Michaela Connellyja.


John Grisham: Priziv Romani Johna Grishama redovito po izlasku zauzimaju prva mjesta među najprodavanijim bestsellerima. Ni mekoukoričeno izdanje romana Priziv nije iznimka – hardcover izdanje pojavilo se u prodaji u siječnju. Roman govori o manipuliranju američkim izbornim političkim procesom – novac, politika, kupovanje izbora. U američkoj izbornoj godini ovaj triler, vjerojatno najpolitičniji kojeg je Grisham napisao dosad, naišao je, naravno, na poseban interes među čitateljima. Na popisu bestsellera nalazi se još uvijek i njegov prošlogodišnji roman Igranje za pizzu. Od drugih mekoukoričenih izdanja recimo da se roman Alice Sebold Gotovo mjesec već 11 tjedana nalazi među najprodavanijim romanima, dok se na tom istom popisu već 63 tjedna nalazi djelo američkog pisca afganistanskog podrijetla Khaleda Hoseinija Gonič zmajeva, po kojem je prošle godine snimljen i film.


Post je objavljen 01.12.2008. u 20:58 sati.