Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/opsa

Marketing

Srbija će od NATO-a zatražiti ukidanje zone sigurnosti

Srbija će od NATO-a zatražiti ukidanje kopnene i zračne zone sigurnosti kroz reviziju Kumanovskog sporazuma kojim je zaustavljeno bombardiranje tadašnje SRJ 1999., izjavio je za list "Blic" od nedjelje načelnik Glavnog stožera Vojske Srbije Zdravko Ponoš.

On je za "Blic" rekao kako je "dobio signal i potvrdu NATO-a da je spreman krenuti u ekspertske razgovore" o toj temi, prenose beogradski elektronski mediji.

Povratak vojske čak ni na sjever Kosova, kako je dodao, u ovom trenutku nije predmet razgovora.

"Mi ćemo inzistirati na maksimalnoj relaksaciji režima u Kopnenoj zoni sigurnosti, odnosno na vraćanju punog suvereniteta u vojnom smislu s ove strane administrativne crte", rekao je Ponoš nakon razgovora u petak u Napulju sa zapovjednikom snaga NATO-saveza Marcom Fitzgeraldom, od kojega je, kako je dodao, dobio potporu za svoju inicijativu, prenosi B 92.

Ponoš očekuje da bi razgovori između Srbije i NATO-a mogli početi već za dva tjedna u Beogradu.

Srbijanski predsjednik Boris Tadić istaknuo je u razgovoru za list "Politiku" od nedjelje, čije su dijelove agencije prenijele u petak, kako on kao šef države stoji iza potrebe izmjena spomenutog sporazuma.

"Nema nijednog razloga da se u ovom trenutku, kada je Srbija pokazala da je faktor stabilnosti u regiji, ne promijeni Kumanovski sporazum o povlačenju jugoslavenske vojske i policije s Kosova i Metohije, potpisan 9. lipnja 1999.", rekao je on.

Povezano:
Srbijanski general Ponoš: Odluka NATO-a je pogrešna, 14. lipnja 2008.

Post je objavljen 01.12.2008. u 11:44 sati.