Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/opsa

Marketing

Njemačka obaviještena o 18-mjesečnoj odgodi zrakoplova A400M

Prema mišljenju njemačke vlade, bilo bi potrebno da EADS, tvrtka roditelj Airbusa prekine šutnju u vezi s već pomicanim vremenskim rokovima za transportni zrakoplov A400M, a procjenjuje se da će zrakoplov kasniti 18 mjeseci.

Taj projekt vrijedan 20 milijarda eura zamišljen je tako da osigura transportne kapacitete za sedam europskih zemalja članica NATO-a. Proizvođač zrakoplova Airbus Military odgodio ga je na neodređeno vrijeme.

Otkako je u rujnu prvi put odgođen probni let, EADS odbija reći kad će zrakoplov koji već kasni 6-12 mjeseci, biti spreman, i tvrdi da sve ovisi o radu proizvođača motora.

OCCAR, agencija koja je 2003. naručila 180 tih zrakoplova, sad traži od EADS-a da bude transparentniji, vidi se iz izvještaja koji je njemačka vlada dostavila oporbenim političarima.

"Jasno je rečeno dobavljaču (Airbusu) da je detaljno objašnjenje stanja projekta neizbježan temelj za nastavak projekta", kaže se u izvještaju.

Njemačka je vlada tim izvještajem reagirala na upit oporbenih slobodnih demokrata. Avioni, njih 180, naručeni su 2003. i riječ je o najvećem europskom pojedinačnom ugovoru za nabavku oružja. U izvještaju se kaže da OCCAR ne očekuje da će prvi let biti izveden prije idućega ljeta. Bio je prvo predviđen za siječanj 2008., a onda je počeo niz odgoda.

Prije tri tjedna njemačko ministarstvo obrane objavilo je da očekuje odgodu od više od 12 mjeseci.

Povezano:
Predstavljen A400M vojni transportni zrakoplov, 26. lipnja 2008.

Post je objavljen 30.11.2008. u 11:37 sati.