Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/zdravlje-i-ljepota-samstonije

Marketing

Dan borbe protiv AIDS-a: Najpoznatije osobe zaražene opakom bolesti

Dan borbe protiv AIDS-aDan je borbe protiv AIDS-a, sindroma stečene imunodeficijencije, opake bolesti kojom se svakodnevno zarazi nekoliko tisuća osoba. Kada je 1981. godine otkrivena ova, do tada nepoznata bolest, nitko nije smatrao kako će postati “moderna kuga”, a dugo ga se smatralo bolesti koja je napadala isključivo homoseksualce. Međutim, samo je prošle godine zaraženo oko dva i pol milijuna ljudi, od čega je preko 400.000 djece. Do danas su ovom bolesti zaražene mnoge slavne osobe, što je uvelike imalo utjecaja na širenje svijesti o opasnosti od AIDS-a, a mi ćemo vas podsjetiti na neke od njih...

Merritt ButtrickMerritt Buttrick bit će poznat vjerojatno samo trekkijima, koji će ga se sjetiti po ulozi sina kapetana Kirka u drugom i trećem filmu Zvjezdane staze. Živio je od 1959. do 1989. godine, a također je imao i rak na mozgu. Nije poznato kako se zarazio AIDS-om.



Kevin Peter HallLik Kevina Petera Halla također će rijetko tko prepoznati, ali njegova visina (219 centimetara) bila je idealna za uloge predatora, u prvom i drugom filmu o ovoj zvijeri, te Bigfoota Harryja, u komičnoj seriji Harry i Hendersoni, koju smo i mi mogli pratiti na našim ekranima. Hall se zarazio HIV-om nakon transfuzije krvi koju je primio zbog rana zadobivenih u automobilskoj nesreći. Umro je 1991. godine od komplikacija nastalih zbog virusa.

Rock HudsonRock Hudson bio je američki glumac poznat po dobrom izgledu i ulogama u mnogim romantičnim filmovima u šezdesetima i sedamdesetima. Iako je u filmovima glumio zavodnika, a čak se i vjenčao 1955. godine, Hudson je bio homoseksualac, a svim se silama trudio sakriti svoju seksualnu orijentaciju. 1984. dijagnosticiran mu je AIDS, a u javnost je puštena informacija kako ima rak jetre. Hudson je tek iduće godine otkrio od čega zapravo boluje, uz pretpostavku da se zarazio transfuzijom krvi, a nekoliko mjeseci nakon toga je umro. Pogledajte trailer za Diva, film koji mu je donio nominaciju za Oskara, a s Hudsonom su u njemu glumili i Elizabeth Taylor te James Dean.



Anthony PerkinsAnthony Perkins utjelovio je Normana Batesa, glavnog lika slavnog Hichcockovog filma, Psiho. Perkins je umro 1992. godine od upale pluća koja je nastala zbog AIDS-a. Za svoje je stanje saznao dvije godine ranije, i to putem članka u National Enquireru – tabloid se dočepao nalaza Perkinsove krvi te sve javno objavio. Perkins je bio biseksualac, a povezuje ga se čak i, s gore spomenutim, Rockom Hudsonom.



John HolmesJohn Holmes bio je porno-zvijezda poznata po veličini svoje “alatke”, a i po povezanošću sa slučajem "Wonderland Murders" – navodno je sudjelovao u pljačkanju dilera i vlasnika noćnog kluba, Eddija Nasha, u suradnju s bandom Wonderland, nakon čega se Nash osvetio bandi – 1981. članovi su ubijeni iz zasjede. Priča je pretvorena u film, Wonderland, a Johna je glumio Val Kilmer. Holmes je bio ovisnik o drogi, a urbana je legenda podatak kako je spavao s preko 14.000 žena. Umro je 1988. godine, u dobi od 43 godine.



Eazy-EDa Eazy-E nije umro 1995. godine od posljedica AIDS-a, danas bi možda bio jednako poznat kao Dr Dre ili Ice Cube. Naime, njih dvjica su zajedno s Easy-Eom bili u rap grupi NWA. Pretpostavlja se kako se zarazio HIV-om putem seksa, a tek je deset dana prije smrti zatražio liječničku pomoć, misleći kako ima kroničnu astmu.



Freddie MercuryJedna od najpoznatijih osoba koje su podlegle AIDS-u svakako je Freddie Mercury, bivši frontmen Queena. Mercury je umro 1991. godine, a kako je nedavno bila 17. godišnjica njegove smrti, pročitajte naš prigodni tekst o tome.



Magic JohnsonMagic Johnson bivši je košarkaš, proglašen jednim od pedeset najboljih NBA igrača. 1991. godine objavio je kako je nositelj HIV-a, a od tada je postao poznati govornik o ovoj bolesti te je osnovao i zakladu za borbu protiv nje. Njegovo je dobro zdravstveno stanje izazvalo sumnje da uopće boluje od AIDS-a, što je on oštro demantirao. Johnson je jedina osoba s ovog popisa koja je i dalje na životu.



MiB

Post je objavljen 01.12.2008. u 09:33 sati.