Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/recenzijefilmova

Marketing

The Texas Chain Saw Massacre (1974)

Image Hosted by ImageShack.us


Sve u svemu: 4,4 / 5 party
Više o filmu: Imdb.com

Mislim da vam je legenda (ili istinit događaj) o ubojici koji je klao sa motornom pilom po Texasu svima jako dobro poznata. E pa Tobe Hooper je to odlučio staviti i na film koji slovi kao jedan od najpoznatijih horrora svih vremena te ujedno jedan od najkvalitetnijih ako ne i najbolji Hooperov film. Petoro mladih odlazi u posjet grobu djeda koji je umro negdje Bogu iza nogu. Putem kupe autostopera koji zareže i sebe i Franklina, te ga nekako uspiju izbaciti iz kombija. Kako im je trebalo benzina, morali su stati na području neke kuće koja je zapravo dom Leatherfacea i njegove kanibalističke obitelji koji ubijaju iz zabave. Jedno po jedno bivaju ubijeni na odvratne načine. Hoće li itko preživjeti?

Image Hosted by ImageShack.us


Od redatelja Borisa Prolea sam dobio ''The Texas Chainsaw Massacre Collector Edition'', tu su svi nastavci uključujući i remake ovog filma i film iz 2006., takozvani ''The Beggining''. Odlučio sam se baciti na ovaj serijal koliko god ostali nastavci bili ili dosadni ili zabavni. Prvi nastavak je odličan horror. Ama baš nemam niti jedne zamjerke, osim što je kvaliteta filma takva kakva je, ali jebiga to je ipak bilo prije 35 godina. Velika pozitiva filma je genijalna Hooperova režija. Čovjek stvarno drži do nekog svog štiha koji mu je stvorio jako uspješne horrorce kao što su Salem's Lot ili Poltergeist. Druga pozitivna stvar su mi glumci. Jako su kvalitetni, jako su dobro odradili svoj dio vrištanja i žao mi je što ni jedan od njih nije dalje uspješno nastavio svoju karijeru.

Image Hosted by ImageShack.us


Atmosfera filma je prebolesna. Veliko imanje u kojem živi psihopatska obitelj...odlično! Sve mračne scene su odlično vidljive, što nije čak ni slučaj u nekim novijim filmovima. Jako mi je dobro u filmu što se počinje praviti škripanje nekih instrumenata svaki put kad se nešto napeto dogodi ili Leatherface izleti žrtvama. To probudi još veći stres pri gledanju. Leatherface mi je horror ikona koja će uvijek biti pamtljiva po tome što od svojih žrtava sebi napravi lice te ga stalno izmjenjuje. Njegov krojarski kombinezon je isto poseban i njemu pristaje. Obitelj mu je isto prebolesna i zabavna u ovom nastavku.

Image Hosted by ImageShack.us


Ja sam sa ovim filmom prezadovoljan i drago mi je što sam odvojio jučer sat i nešto vremena koliko film traje da ga pogledam. A osim toga, mislim da je to obavezno štivo ne samo za horror fanove, nego općenito za ljude koji vole gledati filmove. Glupo mi je što su drugi, treći i četvrti nastavak oslovljeni kao komedija. A nadam se da neće baš toliko upropastiti ovu jezu što mi je pružio prvi nastavak.

Post je objavljen 30.11.2008. u 12:32 sati.