Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/opsa

Marketing

Saakašvili: "SAD i dalje potiču Gruziju u NATO"

Gruzijski predsjednik Mihail Saakašvili je rekao u petak da Sjedinjene Države i dalje potiču Gruziju na ulazak u NATO, unatoč padu američke podrške pristupu Tbilisija.



Riječi su to koje je gruzijski šef države poručio nakon što je ruski predsjednik Dmitrij Medvjedev izjavio kako je zadovoljan američkim najavama odustajanja od odluke da Ukrajina i Gruzija ubrzano dobiju status članica MAP-a. Medvjedev je prilikom posjeta Kubi rekao da je "zadovoljan što je razum prevladao". Međutim, Gruzijci žele spustiti loptu na zemlju. "Amerikanci nas potiču na ulazak u NATO više nego u travnju", rekao je Saakašvili novinarima.

"Nadamo se nekoj vrsti kompromisa koji će omogućiti Gruziji i Ukrajini da i dalje napreduju prema pristupu" Sjevernoatlantskom Savezu, rekao je. "Kako ćemo postići pristup, to je sporedno". Saakašvili smatra da NATO ne treba davati novi signal podrške Moskvi nakon slanja ruskih postrojbi u Gruzijii u kolovozu. Tbilisi se nada da će dobiti službeni status kandidata za pristup u NATO tijekom sastanka ministara vanjskih poslova Saveza 2. i 3. prosinca u Bruxellesu, ali američka državna tajnica Condoleezza Rice je u srijedu rekla da neće inzistirati na dodjeli tog statusa Gruziji i Ukrajini.

U međuvremenu gruzijski predsjednik na svjedočenju brani svoje odluke koje su dovele do kolovoškoga rata s Rusijom i ponovno za rat krivi Rusiju. Mihail Saakašvili prvi put svjedoči pred parlamentarnim odborom koje istražuje uzroke i tijek rata. Prema njegovim riječima, gruzijska odluka da 7. kolovoza napadne Južnu Osetiju bila je reakcija na, kako on kaže, rusku intervenciju u toj separatističkoj regiji.

Osim toga, Saakašvili još tvrdi da Gruzija nije od Washingtona ili druigh saveznika tražila odobrenje prije napada. Napad je Na napad je Rusija reagirala invazijom i okupacijom velikih dijelova Gruzije. Saakašvili je u petak na svjedočenju rekao da "Mi nismo ni od koga tražili zeleno svjetlo".


Post je objavljen 29.11.2008. u 21:06 sati.