Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/recenzijefilmova

Marketing

Saw V (2008)

Image Hosted by ImageShack.us


Sve u svemu: 3,9 / 5 party
Više o filmu: Imdb.com

Čitao sam danas novine i pogledao sam što ima novo u osječkim kinima. Jako sam se ugodno iznenadio kada sam vidio da u jednom kinematografu puštaju Slagalicu strave 5, te sam odmah uzeo pare, pokupio par frendova i na gledanje.
Ne znam koliko sam već puta spomenuo kako mi je ovo definitivno najdraži serijal i moram reći da se na peticu uopće nisam neugodno iznenadio. Štoviše, jako sam zadovoljan cijelim filmom.
E sad, teško je objasniti kakav je ovo nastavak. Za ovaj nastavak bi se moglo reći da je istovremeno nastavak prije originala i nastavak poslije četvorke. No, da sada ne spoliam radnju, doznajte sami o čemu je riječ.
Ukratko: Jedini preživjeli detektiv Strahm pokušava otkriti poveznicu između Jigsawa i detektiva Hoffmana, koji je odgovoran za veliku većinu ubojstava.

Image Hosted by ImageShack.us


U međuvremenu petoro zarobljenih u nekoj prostoriji pokušava naći način kako da svi prežive. Detektiv Strahm želi reći FBI-u kako je Hoffman iza svega toga, ali još nema čvrstih dokaza te mu nitko ne vjeruje,
pa se u taj pothvat sam upustio, a taj je da prati i na kraju razotkrije Hoffmana. No, ne ide mu sve baš po planu, jer Hoffman ima drukčijih planova za njega...
U ovom nastavku je još kompliciranija radnja nego u prvih četiri. Toliko se toga isprepliće da, ako niste gledali samo jedan dio od serijala, ne možete skontati što se događa u petici. Stoga toplo preporučam gledanje cijelog serijala jer ćete inače biti izgubljeni u vremenu i prostoru te vam film uopće neće biti zanimljiv. Čak i par likova iz prvih nastavaka dobivaju svoje porijeklo u filmu, što mi se također sviđa i to je zanimljivo, makar su to napravili samo zbog manjka ideja.

Image Hosted by ImageShack.us


Zamke u filmu su jako, jako dobre, jezive, brutalne i sadistički nastrojene. Evo jedan primjer (spoileri): tip je u ležećem položaju na stolu privezan za vrat, ruke i noge. Ima samo jednu minutu da se oslobodi prije nego ga sjekira koja ide desno-lijevo sasjecka napola. Jedini način da se spasi jest da
stavi ruke u drobilice kostiju kako bi se zaustavio mehanizam sjekire. Jako morbidno.
Ostale zamke su isto tako veoma pametno smišljene, drugačije su od drugih i mnogo teže.
Većini ljudi se nije svidio film. Ne znam zašto, ali uopće nema ni manjka krvi, ni manjka dobrih zamki, a to je ono što Saw drži na ''životu''. Ostalim se svidio upravo zbog zanimljivog kraja
kojeg nitko nije predvidio i nitko nije očekivao da će se to dogoditi.

Image Hosted by ImageShack.us


Kako Saw većinom čine anonimni glumci, ovdje su skoro svi takvi osim Jigsawa i još par izuzetaka. Svoj posao su u globalu napravili solidno. Nekima nisam zadovoljan, neki su mi ok.
No nije toliko teško glumiti u Sawu ako si žrtva. Trebaš samo imati dobre glasnice, hehe.
Saw je serijal koji je svakim nastavkom meni odličan, makar ih znam rasporediti po kvaliteti i po mojoj procjeni kakvi su. Moj je poredak ovakav:
1,2,4,5,3.Iako slabiji od tri nastavka, Saw V definitivno zaslužuje veliku pozornost koju je već i dobio. Neka se ne brinu horror ljupci i Saw fanovi, jer se onim krajem u filmu očito nije sve završilo, tako da se snima i šestica, zadnji (zasad)
nastavak u serijalu. Saw V, sjedi - vrlo dobar.

Post je objavljen 29.11.2008. u 00:54 sati.