Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/phegda

Marketing

Otkrivanje ekstrasolarnih planeta s pomoću mjerenje perioda pulsara



Image and video hosting by TinyPicDanas o pulsarima. To su zvijezde u poodmakloj fazi razvoja. Istrošile su većinu nuklearnog goriva, a kako imaju veliku masu gravitacijska sila ih je stisnula na dimenzije planeta. Vrlo brzo se vrte i vrlo pravilno emitiraju elektromagnetske (od gama zračenja do radiovalova) pulseve povezane s tom vrtnjom.

Atomski satovi omogućavaju mjerenje kašnjenja pulseva od mikrosekunde a nepravilnosti signala mogu ukazati na utjecaj planeta. Prvi otkriveni planet oko pulsara (1992) je bio oko zvijezde PSR 1257+12 udaljene od nas 980 svjetlosnih godina. Pokazalo se da oko tog pulsara kruže 3 planeta više od 77 puta manje mase od Jupitera (Zemlja je 218 puta manja od Jupitera). Oko pulsara PSR B1620-26 i njegovog zvjezdanog pratitelja kruži jedini do sad poznati planet koji obilazi dvije zvijezde.

Planet veličine Zemlje može dovesti do kašnjenja signala od nekoliko milisekundi pa je tom metodom moguće naći planete i 10 puta manje od Zemlje. Astronomi od 1994. nisu našli niti jedan novi pulsarski planet. Imate li antenu i točan sat?

Kojom od dosad navedenih metoda istrazivanja ekstrasolarnih planeta se moze uociti najmanji planet?
astrometrijski
spektroskopski
fotometrijski
izravnim fotografiranjem
mjerenjem perioda pulsara
  
pollcode.com free polls


Post je objavljen 24.11.2008. u 18:54 sati.