Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/opsa

Marketing

Nizozemci nas podupiru prema NATO-u i EU

Nizozemska podupire članstvo Hrvatske u Europskoj uniji kada ispuni tražene uvjete, a nizozemski parlament trebao bi ubrzo ratificirati protokol o proširenju NATO-a na Hrvatsku, izjavio je u ponedjeljak u Den Haagu nizozemski premijer Jan Peter Balkenende.


Izvor: Vlada

"Nizozemska podupire članstvo Hrvatske u EU i ona naravno mora ispuniti kriterije i uvjete, poput suradnje s Haškim sudom", izjavio je Balkenende nakon dvosatnog razgovora s hrvatskim premijerom Ivom Sanaderom.
"Rekao sam premijeru da podupiremo Hrvatsku jer smo svjesni činjenice da će Hrvatska biti dio EU-a, a isto vrijedi i za NATO. U ovom trenutku u tijeku je postupak odobravanja protokola o proširenju NATO-a na Hrvatsku i premijeru sam rekao da ćemo učiniti sve što možemo da se proces završi vrlo brzo", rekao je Balkenende.

"Imamo punu potporu Nizozemske za članstvo u EU-u, naravno, oni očekuju da prođemo ove kvalifikacije kroz koje sada prolazimo i mi ćemo to i učiniti", rekao je hrvatski premijer Sanader.

Na upit je li tijekom sastanka bilo riječi o indikativnom rasporedu Europske komisije za dovršetak pristupnih pregovora s EU-om do kraja sljedeće godine, Balkenende je rekao da se nije govorilo o "konkretnim datumima i mjesecima, nego o procesu".

"Treba zatvoriti poglavlja i važno je da se promijene stvari u samoj Hrvatskoj, a vlasti su svjesne činjenice da je potrebno primjeniti sve te kriterije", rekao je Balkenende.

Oba premijera izrazila su zadovoljstvo današnjim sastankom na kojem je bilo riječi, osim o članstvu Hrvatske u EU i NATO-u, o bilateralnim odnosima, gospodarskoj situaciji u obje zemlje i stanju u jugoistočnoj Europi.
"Iznimno sam zadovoljan ovim razgovorom. Premijer Balkenende je čovjek koji od početka podržava Hrvatsku i nas dvojica se redovito viđamo na sastancima Europske pučke stranke. Balkenende je bio prvi nizozemski premijer koji je službeno posjetio Hrvatsku, što je bio iskaz partnerstva i prijateljstva i mislim da je Nizozemska jako puno učinila u potpori Hrvatskoj", rekao je premijer Sanader.

Hrvatski premijer je rekao da je upoznao nizozemskog kolegu i s francuskim prijedlogom za uklanjanje slovenske blokade u pristupnim pregovorima s EU-om.

"Obavijestio sam premijera Balkenendea o francuskom prijedlogu koji mi prihvaćamo. Ponovit ću i ovdje da Hrvatska nikada nije prejudicirala granicu sa Slovenijom. Mi predlažemo da se Hrvatska i Slovenija obrate Međunarodnom sudu pravde u Den Haagu, kao što smo prije godinu dana dogovorili (tadašnji slovenski premijer) Janez Janša i ja, a što su potvrdile i oporbe u obje zemlje. Tadašnji šef oporbe u Sloveniji Borut Pahor je danas premijer i očekujem da ćemo uskoro dobiti stajalište Slovenije tako da ovaj bilateralni problem ne ometa završetak pregovora s Europskom unijom", rekao je Sanader.

Hrvatskog premijera primila je u posjet i nizozemska kraljica Beatrix.
Sanader u ponedjeljak navečer iz Den Haaga odlazi u službeni posjet Švedskoj, zemlji koja će predsjedavati Europskom unijom u drugoj polovici sljedeće godine kada bi Hrvatska treba završiti pristupne pregovore.
Sanader će u utorak u Stockholmu razgovarati sa švedskim kolegom Frederikom Reinfeldtom i predsjednikom švedskog parlamenta Perom Westerbergerom. Sanader i Reinfeldt sudjelovat će i na tribini "EU proširenje - zajednički interesi Kraljevine Švedske i Republike Hrvatske".


Post je objavljen 24.11.2008. u 15:39 sati.