Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/manekineko

Marketing

Osački muzeji. Muzej treći: u Osačkom dvorcu

Unutar betonske zgrade Osačkog dvorca smješten je muzej većinom posvećen graditelju izvornog dvorca, Hideyoshiju Toyotomiju, te Ljetnom ratu u kojem su nakon Toyotomijeve smrti snage lojalne budućem šogunu Tokugawi svrgnule njegovog sina i nasljednika Hideyorija Toyotomija. Hideyori je poginuo, Osački dvorac je (naravno) spaljen, ni sama Osaka nije bolje prošla, a koje desetljeće kasnije rat je u najsitnije i dojmljive detalje ovjekovječen na paru luksuznih sklopivih zaslona koji se čuvaju u sadašnjem dvorcu. Zasloni su tek rijetko izloženi publici, ali zato se prikazuje 15-minutni filmić (s titlovima) koji do u detalje prikazuje i tumači cijelu priču na njima. Od rasporeda vojnih jedinica na bojnom polju pred Osakom, preko razbijene Toyotomijeve vojske koja se povlači i utapa u rijeci, do dvorjana i običnih građana koji bježe iz gorućeg grada s blagom ili samo u gaćama, oplakuju svoje poginule čiji su leševi rasuti krajem, ili pokušavaju izbjeći raskalašene pobjedničke trupe...

Na istoj razini dvorca su i dioramice koje prenose raspored vojski sa zaslona, uključujući identifikaciju vojskovođa. Tokugawina vojska:
Photobucket

Toyotomijeva vojska:
Photobucket

Na posterima koji daju detalje o vojskama i vojskovođama, uočila sam grb dvaju vrabaca, koji me neodoljivo podsjetio na grb obitelji Yagyu, vjernih slugu šogunata iz sage Kozure ookami (Vuk s mladuncem).
Photobucket
To je zapravo grb obitelji Date, čiji je osnivač, Masamune Date, bio sposobni vojskovođa i vjeran pristaša prvog Tokugawe. Kao nagradu za zasluge dobio je vlast nad gradom Sendai sjeverno od Tokya, u kojem su Date vladale generacijama. Zanimljivo, Masamune Date izgubio je jedno oko dok je bio mlad, i iz straha i poštovanja zvahu ga Dokugan-ryu, Jednookim zmajem. Paralela s jednookim Yagyuom mi se sama nametnula. :) Kaže se da Masamune nije volio da se govori o njegovom oku, pa su ga uvijek morali slikati s oba. Takav je i na zaslonu koji prikazuje Ljetni rat.

Na druge dvije razine izlošci su vezani uz razdoblje procvata Osačkog dvorca pod Toyotomijem starijim, uključujući raskošni bojni prsluk sa zlatnim Fujijem i suncem na crnoj pozadini. Ali posebno su mi se svidjeli primjeri utjecaja prvih kontakata sa zapadnjacima: samurajski šljem u stilu konkvistadorskih, i bojni prsluk s raskošnim valovitim ovratnikom nalik na one koje su nosili Europljani u to doba (kraj 16. i početak 17. stoljeća). Na žalost, fotografiranje je bilo zabranjeno, a stražari oštrooki...


Post je objavljen 03.12.2008. u 16:19 sati.