Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/sinnerboy

Marketing

Narcocorrido - pucajte u tamburaše!

enivej...nedavno pročitah zanimljivo djelce tj. putopis Elijah Walda "Narcocorido - putovanje u glazbu oružja, droge i gerile" (LINK) i otkinuo.

Inače sa pojmom narcocorrido naletjeh slučajno čitajući "U raljama zvijeri" Dona Winslowa (i jope LINK) u kojoj se čak i pominju neki od protagonista narcocorridosa.

no, da se vratimo na temu - o čemu se radi?

pošto u Mexicu postoji tradicija uzgoja da prostite narkotika te šverca istih i svih ostalih ljepota koje idu uz to, lokalni krimosi su često opjevani u pjesmama. doslovno. ponekad i naručuju (naravno i plaćaju) skladanje pjesama o sebi i svojm dostignućima. znači - upucaju nekog i naruče pjesmu o tome.

ekvivalent toga bi bilo da recimo Najbolji Hrvatski Tamburaši otpjevaju naručenu pjesmu o štajaznam Cviku ili nekom lokalnom "narkokralju" kako ih imenuju u našim domaćim tiskovinama.

naravno da su narcocorrido i više od toga pa su tu i pjesme sa političkom tematikom, problemom meksične emigracije, SAD -a, siromaštva, povijesnih junaka Meksika ali i dalje su većina pjesama o narcotrafikantesima i njihovom životu, zbog čega su izuzetno popularni u Meksiku i oko granice SAD-a sa Meksikom. a glazbeno su...paaaa..vesele. dok ne skužite tekstove.

Autor je tijekom pisanja knjige doslovno lunjao autostopom po Meksiku i susreo čitav niz autora i izvođača narcocorridosa, kupovao njihove albume, svirao s njima, a jednu od pjesama je i izveo na hrvatskoj promociji knjige i to jednu od klasika - "Contrabando e traicion" - pjesmicu o šveranju "herbe malo" oliti marihuane preko granice, izdaji i ubojstvu :



inače jedno od jačih imena moderne narcocorrido scene su Los Tigres De Norte ( LOSTIGRES DEL NORTE site)

...live...







e da - "La kukaracha" je čisti narcocorrido. oko čega je nedavno izbio silni skandal jer je uvršten u nastavni program osnovnih škola.

ajmo sad svi zajedno - "lakukaracha, lakukaracha..."








Post je objavljen 21.11.2008. u 11:50 sati.