Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/opsa

Marketing

Afganistan: bombaš napao bazu NATO-a, policija ubila 9 talibana

Bombaš samoubojica napao je u četvrtak NATO-ovu bazu na istoku Afganistana i ubio devet osoba, među kojima dvojicu policajaca, dok su devetorica pobunjenika ubijena u napadu na guvernera okruga.

Bombaš je napao bazu NATO-ovih Međunarodnih snaga za pomoć sigurnosti (ISAF) u okrugu Sabariju, u jugoistočnoj pokrajini Khostu, objavio je glasnogovornik međunarodnih snaga. Glasnogovornik koji je htio ostati anoniman rekao je da su u napadu ubijena dvojica policajaca i sedmero civila, a četrnaest osoba je ranjeno, među njima i dvojica ISAF-ovih vojnika čiju nacionalnost nije otkrio, a sumnja se da bi mogli biti Amerikanci koji čine većinu među stranim snagama u pokrajini Khost.

Glasnogovornik talibana Zabiullah Mujahid preuzeo je odgovornost za napad i rekao da je talibanski borac aktivirao eksploziv na sebi na ulazu u bazu, a nekolicina pobunjenika zapucala je iz lakog oružja "nanijevši teške gubitke američkim vojnicima". Majahid je u telefonskom pozivu s nepoznate lokacije ustvrdio da su talibanski borci preuzeli nadzor nad bazom nakon povlačenja ISAF-ovih vojnika. Usto, devetorica talibana ubijena su u napadu na konvoj guvernera okruga Gilan u pokrajini Ghazni, u središtu zemlje, gdje su se pobunjenici snažno učvrstili, rekao je Ismail Jahangir, glasnogovornik guvernera te pokrajine. "Snage sigurnosti nisu pretrpjele nikakav gubitak", dodao je.

Talibani su pokrenuli smrtonosnu pobunu pošto ih je međunarodna koalicija pod vodstvom SAD-a svrgnula s vlasti koncem 2001. Od početka ove godine u sukobima u Afganistanu ubijeno je više od 4.000 ljudi, većinom pobunjenika.

Post je objavljen 21.11.2008. u 08:54 sati.