Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/bolimozak

Marketing

Kako pravilno stegnuti pojas

(now playing: Pink Floyd - Pigs (Three Different Ones))

Kriza je, bogami, velika. Kad tako kaže naš neustrašivi, omnipotentni, svevremenski, proeuropski i debelo lingvistički potkovani vođa dr. Ivo, onda je to istina. Kao kad Oprah nešto kaže. Postulat, dogma i naravni zakon u jednom. U svojoj bezgraničnoj milosti, teška srca nam je rekao da nas čekaju velika iskušenja, odricanja i patnje. Da nam, umjesto očekivanog rasta BDP-a, fantastične turističke sezone i većeg izvoza uz rast konkurentnosti na tržištu, može ponuditi samo krv, znoj i suze. I smanjenje liste lijekova. I razne druge nepopularne stvari. U svjetlu (mraku?) globalne krize, od Boga poslani dr. Ivo je zabranio božićnicu (što nije zabranio Bozanića, jebemu!?) i popularni vid pučkog veselja uz francusku salatu, komade masne krmetine i alkohol - znan u narodu kao Božićna zabava iliti Božićni domjenak. Treba stegnuti remen, reče. Nema više imitiranja pijanih lordova i razbacivanja novcem. Zajebi dolce vitu! Neće se penzići više moći razbacivati parama kupujući svježu blitvu i (poradi neodvajanja ljuske pšenice pri mljevenju iste u brašno) crni kruh! Nema ljenčarenja cijele godine i trljanja ruku za Božić! Nema više pušenja, pretilih i hipohondara! Štednja, ljudi, štednja!



Narod, u svojoj beskonačnoj gluposti i nerazumijevanju, buni se i prigovara, navikao na lagodni život što ga pruža Lijepa Naša. Revoltiran je i razočaran. Ljuti se na Apsoluta. Prosti puk zahtjeva besmislice poput ukidanja povlastica kako samom Apsolutu, tako i Velikim Svećenicima Jedinog Sina Sunca (Blažo, hvala za odličnu titulu ;)) - Blaženim Sabornicima. Traži ukidanje besplatnog parkinga, službenih vozača, smanjenje teško zarađenih plaća i, božemeprosti, čega sve ne. Sumnjaju, bune se! Sramota! Da li se Abraham bunio radi žrtve koju je trebao napraviti? Josip radi svojeg teškog eskort/izbjeglištvo bremena? Sveta Margareta Bosonoga? Nije. Osobna žrtva radi višeg cilja je neophodna. Stegnimo taj metaforički pojas; živimo u pokori i odricanju radi višeg cilja. I dat će nam se. I Lijepa Naša će se ponovno, feniksovski, uzdići viša i jača. S pelješkim mostom.

No, vidim da si ti, dragi čitatelju, i dalje skeptičan. Tvoja vjera je slaba i podložna raznim heretičkim utjecajima. Opterećenost materijalnim i crv sumnje te pretvorio u praznu ljušturu; sjenu osobe. Srećom, moja vjera i vizija su jaki, što me čini podobnim da ti, ovako pismeno, prenesem savjete kojima ću ti pomoći i ponovno pokazati svjetlo.

Dajem ti...

el Brujov kratki vodič kroz štednju poradi sveopćeg interesa, prosperiteta i samoispunjenja u slavu Jedinog Istinskog Vođe, dr Ive.

Kultura
Naš narod ima nezgodnu osobinu da stalno želi ići u operu (ili balet) i tamo gledati pretile žene kako se deru (ili pedere u tajicama koji skakuću po pozornici). Dosta je toga! Želimo li prosperitet, takve ekstravagancije treba eliminirati. Kome je gledanje baleta, kazališne predstave ili prisustvovanje večeri poezije donijelo išta dobroga? Nikome. Dakle, uštedi, dragi čitatelju i prekriži odlaske na takva mjesta. Knjige, časopisi, internet - sve su to gluposti izmišljene da bi upropastile i osiromšile Lijepu Našu. Da se takvo rasipanje budžeta običnog građana ne bi dešavalo (dok se strane kazališne i plesne grupe besramno bogate), imaš, dragi čitatelju, televizijsku pretplatu i time financirano obilje kulture na televiziji: prijenose misa, licencne show programe i urnebesne domaće humoristične serije. Dakle, vratimo se tradicionalnim poslovima češljanja i pređe vune, heklanja i razvlačenja tijesta za rezance i usput se kulturno uzdižimo uz televizijski program.
Faktor uštede: 12%


Studenti
Osim što banče po cijele dane, padaju godine i troše teško zarađeni novac svojih roditelja, studenti bježe iz Države. Nakon svih novaca što ih je Država potrošila na njih, kukavički pobjegnu. Taj teški problem se može riješiti samo radikalnim mjerama. Podići cijene na fakultetima, oduzimati putovnice apsolventima i jednostavno sustavno demotivirati visoko obrazovanje. Kako se to može primjetiti na našim političarima, generalima pa i tajkunima, sveučilišno obrazovanje je samo smetnja. Od države poticano zapošljavanje u agraru bi blagotvorno utjecalo na mlade ljude. Svi na njive! Izbijmo iz mladih glava buntovni, revolucionarni duh i usput povećajmo proizvodnju voća i povrća (time, posredno, i izvoz). Ti ćeš meni studirati? Pih...
Faktor uštede: 15%

Higijena
Priznaj, dragi čitatelju, da bez obzira kojeg si spola, intenzivno koristiš kozmetiku. Šampon za intimnu upotrebu, šampon protiv peruti, šampon proziv žučnog kamenca, hidratantna krema, deodorant, aftershave... A da li ti je to potrebno? Nije! U općem interesu štednje, treba se odreći navedenih i sličnih proizvoda. Kupuješ, uvjeren sam, troslojne role toalet papira oplemenjenog s LGG mljekarskom kulturom i s decentim mirisom ušećerenog bunceka. Čemu? Nije li papir u listićima jednako koristan? Naši stari brisahu anus s novinama, lišćem hrasta kitnjaka ili praše izvorskom vodom. Vrijeme je za povratak tradicionalnim vrijednostima uz značajnu uštedu. Ugledaj svjetlo! Prebaci se na roza jednoslojne listiće! Uštedi, pridonesi općem dobru u krajnjem cilju glorifikacije Jedinog Doktora. Kad se oslobodiš okova propilen karbonata iz deodoranta, Q10 enzima i troslojnog papira, ugledat ćeš Svjetlo, ojačati duh i tijelo, regulirati probavu i metabolizam, te napose pomoći u uštedi s krajnjim ciljem Raja na zemlji. Za istinske pravovjernike, prilažem shemu uporabe autobusne karte u svrhu čišćenja nečistih dijelova.
Faktor uštede: 20%


Hrana i piće
Da su Hrvati pretili, skloni alkoholu i nekvalitetnoj ishrani, odavno je poznato. Svako malo izađe neka studija u kojoj se pokaže da se puk prežderava crvenim mesom (na uštrb ribe) i pije kao smuk - ima povišeni krvni tlak, ovapnjene žile i masnu jetru. Upravo ta neumjerenost uzrokuje velike troškove zdravstvu, a troškovi uvoza kvalitetnog kineskog mesa siromaše državu. Naravno, u Božanskom Svjetlu Novih Promjena iniciranih od Njega Jedinog, tu treba djelovati. Dragi puče, dosta je bilo mesa! Kineska svinjetina i ukrajinski pilići trebaju se posve izbaciti iz prehrane i orijentirati se isključivo na vegetarijansku prehranu. Osim što ćete regulirati probavu i metabolizam, osjećat će te se bolje, poletnije i sretnije. Stručnjaci predlažu da se hranite uglavnom u šumama Lijepe Naše sa šumskim plodovima. Uz boravak na svježem zraku i kvalitetnu ishranu, uživat ćete u prirodnim ljepotama i istovremeno prekinuti trend (skupog) uzgoja voća i povrća, kao i zagađenje tla i vode s pesticidima, insekticidima i umjetnim gnojivima. Za one kojima je teško odreći se mesa preporuča se kanibalizam spram starijih sugrađana (poznatih i kao penzići). Uzmemo li u obzir da, zbog manjih primanja, neredovito i (praktički nikako) ne jedu, meso je čisto od otrova (poput pripreme puževa koji se cca tjedan dana ostavljaju bez hrane da bi se iščistili) i prepuno nutritijenata. Tko ne može bez alkohola, treba se sjetiti da je svaka namirnica bogata šećerom, škrobom ili metanom podobna za fermentiranje. Dakle, u prikupljanje trulog voća, povrća... ili svinjskog izmeta.
Faktor uštede: 30%

Stanarina, režije i krov nad glavom
Razmaženi puk želi svoju kućicu, odvojenu od drugih. Grozota! Sva ta voda koja se proljeva, sva ta struja koja grije vodu, osvjetljava i hladi.. sve uludo. Da bi se čovjek distancirao, odvojio i alijenirao od drugih; uz dodatno rasipanje. A naši stari živjehu pod istim krovom; njih 10 živješe u slozi, molitvi, zajedničkom radu i veselju. No, moderni i rasipni čovjek to ne cjeni. Rješenje sam samo nameće: svi skupa, u daščare! Nema azbesta, staklene vune i elektromagnetskih polja! Obitelji se trebaju skupiti pod isti krov, kao prije 200 godina i živjeti u slozi i skromnosti!
Faktor uštede: 35%

Zdravlje
U Lijepoj Našoj previše je bolesnih. Svako malo netko u dnevnom tisku traži pomoć od zloćudne bolesti i kardiovaskularnih problema, a ambulantne čekaonice se pune penzionerima. Ljekovi se troše na kilograme; protiv nesanice, stresa, gripe, tlaka. S druge strane, liječnici se ubijaju od posla za mizerne plaće - pa čak su poznati i slučajevi gdje su savjesni liječnici uz (preko zdravstvenog osiguranja plaćenu) operaciju cecuma appendixa (laički rečeno: operaciju slijepog crijeva, odnosno crvuljka) posve besplatno uklonili i nogu. Narod to ne cijeni (čak daje i mito!) već mahnito troši državni novac na svoje "zdravlje"! I na ovom području su potrebne uštede! Ukidanje liste i povećanje cijene lijekova je nužni korak. Nema više za svaku prehladu odlaska liječniku! Puk mora početi paziti na svoje zdravlje (pogledaj savjete pod "Hrana"); izbaciti kurativu i preventivno djelovati! Na stare građane nema smisla trošiti sredstva, a mladi moraju poraditi na čeličenju. Uostalom, ako netko oboli od tuberkuloze, uvijek može pokušati objaviti 7 knjiga sjećanja o izgubljenom vremenu. Samo najjači, najbolji i naj-neiskvareniji farmacijom će preživjeti i osnovati novo društvo. Naravno, moramo smanjiti toleranciju na urođene bolesti, prenatalne probleme, invalidnost u djece - sve radi boljeg sutra. Odricanje radi višeg cilja! U Slavu Presvjetlom Doktoru Ivi i njegovom svijetlom vodstvu sviju nas u bolju budućnost!
Faktor uštede: 50%

Post je objavljen 20.11.2008. u 21:06 sati.