Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/boric

Marketing

Serge Brammertz,glavni haski tuzitelj-HAPSITI OSOBE SA A LISTE!

Predstavnici Udruzenja"Majke enklava Srebrenica i Zepa"i Saveza udruzenja logorasa BiH su,u odvojenim susretima,razgovarali s glavnim haskim tuziocem Sergeom Brammertzom.
Predsjednik Saveza logorasa Murat Tahirovic kazao je nakon sastanka da je od tuzioca zatrazio pojasnjenje u vezi s predmetima sa A liste."To su predmeti koje je Hag prepustio domacem pravosudju.Nama je u Tuzilastvu BiH bilo receno da ti predmeti nisu potpuni.Brammertz je,pak,kazao da bi osumnjicene iz tih predmeta trebalo hapsiti.Prema pravilima`rimskog puta`,to su potpuni predmeti.Ima ih oko 830,a osumnjicenici iz tih predmeta danas slobodno setaju",pojasnio je Tahirovic
Savez je od glavnog haskog tuzioca zatrazio i da se Tribunal i njegovi eksperti ukljuce u izradu bh.strategije za procesuiranje ratnih zlocina.
"I Brammertz nam je rekao da moraju postojati prioriteti u procesuiranju ratnih zlocina",rekao je Tahirovic.
Na kraju sastanka on je Brammertzu urucio mape s logorima i masovnim grobnicama u BiH,te prikaz usporedbe tih mapa.Iz mapa se vidi postojanje na stotinu logora sirom BiH,te masovnih grobnica u istim opcinama u kojima su se nalazili i logori.Mape bi mogle biti od koristi pri sudjenjima za ratne zlocine.
Predsjednica Udruzenja"Majke enklava Srebrenica i Zepa"Munira Subasic Brammertzu je zahvalila na prosirenju optuznice protiv Radovana Karadzica.
Osim o hapsenju Ratka Mladica i Gorana Hadzica,koji su,sto je i Brammertz i potvrdio,prioriteti Haga,zene Srebrenice su s glavnim tuziocem razgovarale i o mogucnosti da se sa zasticenih dokumenata koje Tribunal posjeduje skine oznaka tajnosti.

Post je objavljen 20.11.2008. u 14:51 sati.