Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/uvijekbolji

Marketing

Samo stara navika je ostala



Ovako iz glave, možete li nabrojati bar 5 navika kojih biste se htjeli riješiti? Nezdravih ili bespotrebnih ili skupih ili sve to i još ponešto? Moj prvi odgovor je: "Ih, da samo pet..."

Mislim da svi imamo neke navike koje bismo htjeli iskorijeniti. Pušenje i nezdrava hrana su najčešće, ali ima i "manjih", poput korištenja poštapalica, grickanja noktiju i sl. Nisu nezdrave, nisu skupe, ali nas ništa manje ne nerviraju. Možda ih drugi ni ne primjećuju, ali zato nama samima idu na živce! Stručnjaci kažu da je dovoljan 21 dan ponavljanja nečeg da nam to prijeđe u naviku, ali koliko dana je potrebno da nešto prestanemo raditi?

Obično krenemo tako da pokušamo NE raditi ono čega se želimo riješiti. Recimo, imam prijatelja koji je pomalo ovisan o čipsu. Pojede nekoliko vrećica čipsa na dan. Jednog dana je odlučio da će prestati jesti čips. Čvrsto je odlučio da nikako neće pojesti ni jedan komadić čipsa. Cijeli dan je govorio samom sebi kako ne smije jesti čips. "Ne smijem jesti čips. Ne smijem jesti čips. Ne smijem čips. Ne smijem čips. Ne čips. Ne čips. Ne. Čips. Čips. Čips. Čips." U sljedećem trenutku se uhvatio kako praktički inhalira već drugu vrećicu čipsa a da nije ni primijetio što radi.

Problem je naravno u tome što stalno razmišljamo o onom što "ne smijemo" raditi. Prije ili kasnije nam nakon takvih muka i torture popusti snaga volje i prekršimo svoje obećanje ili odluku. Jedno od rješenja za taj problem je da lošu naviku zamijenimo dobrom. Recimo, prijatelju sam preporučila da svaki put kad ga uhvati želja za čipsom umjesto odlaska u kuhinju sjedne na kauč, prolista neki časopis, 5 minuta gleda televiziju, prošeće po stanu, pogleda kroz prozor da li se što zanimivljivo događa ispred zgrade, napravi par trbušnjaka, slaže smiješne face pred ogledalom... Ukratko, da skrene misli s čipsa na nešto drugo.

Trik je u tome da zapravo steknemo novu naviku, koja će zamijeniti staru. Dok smo prije posezali za cigaretom svaki put kad smo postali nervozni, nakon takve zamjene u slučaju nervoze počnemo raditi nešto drugo, nešto što nam je postalo navika umjesto cigarete. Naravno, potrudimo se da je nova navika bolja/zdravija/bezazlenija od one stare! Ako pušenje zamijenimo čipsom ili obratno, nismo baš puno profitirali. S druge strane, ako čips zamijenimo trbušnjacima ili pušenje smijanjem svom odrazu u ogledalu, već smo jako puno dobrog napravili za sebe i svoje zdravlje.

Post je objavljen 19.11.2008. u 14:20 sati.