Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/07morsky08

Marketing

hvala ti Ivo!

Ne znan šta se digla dreka oko krađe Božića ovih dana.
Meni to super. Napokon se neko sitija.
Ja podržavan IvuGrinča sto posto.
I priključujen se akciji "Ukradimo Hrvatima Božić". Jer ga nisu ni zaslužili. Triba in ga ukrasti da bi se oni trgnuli. I krenuli u ponovno otkrivanje njegovog značenja.
Vratimo pravi duh Božića. Ozračje blagdana. A možemo ga vratiti jedino ako ga uništimo ovakvog kakav je sada i počnemo ga graditi ispočetka.

Ka prvo, meni Sanaderova krađa odgovara jer me vraća u djetinjstvo i mladost.
Kad san ja bila mala i mlada, Božić je bija tabu-tema. Država se pravila da ga nema, da ne postoji dan kada katolici slave dolazak Boga među ljude, rođenje kršćanstva i proslavu života.
Dakle, taj dan 24. prosinca, bija je, ka, običan dan. Radilo se, išlo u školu, i činila se finta da kad dođeš doma neš kitit bor, stavit jaslice i poć na ponoćku. I 25. prosinca isto tako. Sve, ka, normalno.
Ne znan kako je bilo taj dan u školi. Uvik san bila bolesna. Misterija, inače nisan bila boležljiva. Ali zajebani su bili ti zimski, ustvari božićni virusi. Bacili bi te pod bor i nisi moga mak.
I to što smo to sve to radili u "tajnosti" davalo je čar tom Badnjaku i Božiću.
Naravno, bili smo jadni naivni i mislili da niko ne zna da ti slaviš Božić, i svaku godinu iznova se čudili kako ona vražja milicija zna da mi idemo na ponoćku i ima ih miljun po gradu, naročito su se zadržavali oko crkava. Bili su jako dobri dečki, pa bi neke otpratili doma. I jako su ih zanimale legitimacije. Tu i tamo, samo sporadično, neko bi dobija malo po kostima.
"Čistoća" je bila vridna, radila prekovremeno, i baš su oko ponoći s 24. na 25. obožavali prat ulice, a one jebene cijevi s vodom pod malo jačin pritiskom bi in ispadale iz ruke i slučajno okupale spontano okupljene grupe građana. Slučajno, pa tako više puta. Iz godine u godinu.
I tako. Imalo je to svojih čari.
A i Katolička Crkva je znala di joj je misto. Što je kasnije zaboravila.
Blogeri u "nekim godinama" znaju o čemu govorin. I oni koji su išli na ponoćku, i oni koji su ih špijali.

A onda je došla nova država i sve izokrenila.
Pa sad imamo što imamo. Imamo više nego smo tražili.
Imamo holivudski Božić. Kojeg slavimo u suvremenim hramovima - trgovačkim centrima.
Nekako sumnjan da je to Isus imao na umu kad se odlučija rodit u onoj štalici i da je to bila ideja i cilj cile priče.

E pa kad to ne znamo sami, dobro da imamo vako pametnog premijera. Toliko dobroga da ga ne zaslužujemo.

Meni dobro ovako. Klinci su vidili na internetu i facebooku da je vrag odnija šalu i da moraju stegnit kajiš, i da od darova niš. Ljuti su i beštimaju sebi u bradu.
A ja samo tiho kažem: Hvala ti Ivo!

Photobucket


Post je objavljen 19.11.2008. u 08:58 sati.