Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/opsa

Marketing

NATO pozorno prati stanje u BiH

NATO pozorno prati što se zbiva u Bosni i Hercegovini jer strahuje da bi pogoršanje političkih prilika u toj zemlji moglo ugroziti provedbu reforma koje su preduvjet za punopravno članstvo u Sjevernoatlantskom savezu, izjavio je u četvrtak u Sarajevu Claudio Bisogniero, zamjenik glavnog tajnika NATO-a.

Bisogniero je doputovao u dvodnevan službeni posjet BiH kako bi se sastao s najvišim dužnosnicima te zemlje i s visokim predstavnikom Miroslavom Lajčakom.

U izjavi novinarima nakon razgovora s članovima Predsjedništva BiH Bisogniero je istaknuo kako je NATO zabrinut pogoršanjem političkih prilika u BiH zadnjih mjeseci.

"Također smo zabrinuti retorikom podjela jer to može utjecati na konkretnu suradnju između BiH i NATO-a", kazao je visoki dužnosnik Saveza.

Podsjetio je kako je između BiH i NATO-a u rujnu potpisan Individualni partnerski akcijski plan (IPAP), a da će u veljači ili ožujku iduće godine biti procijenjeno što je učinjeno.

Bisogniero je upozorio na realnu opasnost da zbog sadašnjeg stanja dogovorene reforme budu usporene, što može utjecati i na želje BiH da što prije postane punopravnom članicom NATO-a.

Predsjedatelj Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović kazao je kako je opredjeljenje za punopravno članstvo u NATO-u jedna od rijetko bitnih stvari o kojoj u zemlji postoji puna suglasnost, pa se prilika za to ne smije propustiti.

"Mi ne određujemo rok (za članstvo). Naše je da što prije ispunimo uvjete", kazao je Radmanović, dodavši kako je spremnost za to prenesena i Bisognieru.

Radmanović je potvrdio kako se u BiH nadaju da bi 2009. NATO za tu zemlju mogao odobriti Akcijski plan za članstvo (MAP), što bi bio i posljednji važan korak prije poziva u punopravno članstvo.

Post je objavljen 14.11.2008. u 15:43 sati.