Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/opsa

Marketing

Mađarska podupire Hrvatsku na putu u EU i NATO

Mađarska u potpunosti podupire Hrvatsku u pregovorima o ulasku u Europsku uniju, rekao je u četvrtak predsjednik Hrvatskog sabora Luka Bebić nakon radnog sastanka s predsjednicom mađarske Nacionalne skupštine Katalin Szili u Muzeju Međimurja u Čakovcu.

Szili je izrazila nadu da će Hrvatska do kraja sljedeće godine zatvoriti sva pregovaračka poglavlja s Europskom unijom, a da će Unijinom punopravnom članicom postati već u prvoj polovici 2011. kad Mađarska preuzima ulogu predsjedatelja.

Razgovaralo se i o skoru dovršetku pregovora te usklađivanju hrvatskog zakonodavstva sa zakonodavstvom EU-a. Predsjednik Sabora Bebić istaknuo je da će pregovori biti gotovi do kraja iduće godine.

U razgovoru o punopravnu članstvu Hrvatske u NATO-u istaknuta je uloga Mađarske koja je prva ratificirala sporazum, odnosno protokol, između Hrvatske i NATO-a, a rezultat toga je sudjelovanje Hrvatske kao punopravne članice Saveza na jubilarnom summitu u travnju iduće godine.

Na sastanku su dogovorena i neki konkretni oblici suradnje, poput realizacije prometnog koridora 5C, koji je zajednički interes, a najavljena je i suradnja ministarstava obrane u razminiranju graničnog područja te zajednička prijava projekta rezervata biosfere Dunav-Drava-Mura prema UNESCO-u, rekla je Szili.

Tijekom studenoga trebali bi se sastati parlamentarni odbori za gospodarstvo, a u proljeće iduće godine i parlamentarni odbori za vanjsku politiku.

Sastanak u Čakovcu nastavak je suradnje na temelju Memoranduma o suglasnosti o strategijskom partnerstvu između parlamenata dviju država, potpisana u Pečuhu 3. travnja prošle godine.

Post je objavljen 14.11.2008. u 15:41 sati.