Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/hidas

Marketing

Prvi Marš solidarnosti – „Drugačiji Zagreb je moguć" - 15. studenog 2008. na Trgu kralja Tomislava


Punk pjesma za ugođaj: Sin Dios - Alerta Antifascista

Stranka Zelena lista, pridružena članica European Green Party, poziva svoje članice, članove i sve ostale zainteresirane da se pridružite u što većem broju Maršu solidarnosi - za drugačiji Zagreb i bolju Lijepu našu.

Organizacijski odbor Marša solidarnosti
solidarnost@mladi-antifasisti.hr

Prvi Marš solidarnosti – „Drugačiji Zagreb je moguć"

15. studenog 2008. na Trgu kralja Tomislava


Poštovane, poštovani, drage i dragi,

Povodom Međunarodnog dana borbe protiv fašizma, antisemitizma i isključivosti (9. studenog) i Međunarodnog dana tolerancije (16. studenog) pripremamo prvi Marš solidarnosti 2008, pod sloganom „Drugačiji Zagreb je moguć!".

Marš solidarnosti održat će se u subotu, 15. studenog 2008, a započet će okupljanjem na Trgu kralja Tomislava u 11:30. Povorka kreće u 12 sati sljedećim ulicama i trgovima: Trg kralja Tomislava – Strossmayerov trg – Zrinjevac - Praška – Trg bana Jelačića – Jurišićeva – Trg hrvatskih velikana – Ulica Franje Račkog – Trg žrtava fašizma.

Prvom manifestacijom ovog tipa u Zagrebu imamo za cilj ostvariti javno i političko iskazivanje solidarnosti sa svim osobama koje su izložene nasilju, omalovažavanju, predrasudama, šovinizmu ili neprihvaćanju. Zagreb je unazad nekoliko godina, a posebice unazad nekoliko mjeseci, zatrovan mržnjom o čijim se uzrocima manje govori, već se javnost zabavlja samo zbrajanjem mrtvih ili pretučenih, dok su se vlasti odlučile pozabaviti ovim pojavama tek kada se zapucalo po njihovom dvorištu, kad su napali njih ili njihovu djecu.

Mi, građanke i građani, odavno smo trebali ustati protiv ovog stanja i pružiti jedni drugima solidarnost i podršku.

U Hrvatskoj mediji i javnost takvo nasilje često opisuju samo kao „sukob subkultura", ne uzimajući u obzir mržnju koja je usmjerena protiv svih koji su drugačiji, izgledaju drugačije ili razmišljaju i djeluju drugačije.

Demonstracije povodom ovih dana održavaju se u posljednje vrijeme diljem Europe, a u pojedinim državama poput Poljske, Latvije i Rumunjske središnji su godišnji događaj kad građani i građanke javno zagovaraju socijalne i vrijednosne promjene u društvu. Smatramo da je vrijeme da se o tim promjenama progovori i u Hrvatskoj.

Obilježavanje Međunarodnog dana borbe protiv fašizma, antisemitizma i isključivosti potakla je europska mreža UNITED (against nationalism, racism and fascism) zbog rastućeg desničarskog nasilja i modernih pojava nacifašizma u društvu, koji često prolaze pod egidom patriotizma i zaštite tradicionalnih vrijednosti.

Međunarodni dan tolerancije UNESCO je proglasio 1995. kako bi se skrenula pozornost na brojne međunarodne akte koji se tiču ljudskih prava, uključujući Konvenciju o građanskim i političkim pravima, Konvenciju o eliminaciji svih oblika diskriminacija žena, rasne diskriminacije, kao i Konvenciju o sprečavanju i kažnjavanju zločina genocida, te brojne druge.

U znak solidarnosti srdačan pozdrav šalju,
za Organizacijski odbor Marša solidarnosti

Lucija Kafadar, Lidija Čulo, Martina Šamac, Zrinka Korljan, Igor Vukobratović, Nikola Vukobratović, Petar Vukelić, Ivan Remenarić, Aleksandar Musić, Salamon Jazbec, Jelka Glumičić, Denis Matiz, Ivan Jelavić, Marko Jurčić, Mario Šimunković
mladi-antifasisti.hr

Pružimo otpor mržnji, nacionalizmu, predrasudama, homofobiji, primitivizmu, fašizmu, rasizmu, antisemitizmu, nasilju, šovinizmu, netoleranciji, seksizmu, transfobiji!

Tko, ako ne mi?
Gdje, ako ne ovdje?
Kada, ako ne sada?

Vidimo se 15. studenog u 12.00 sati na Trgu Kralja Tomislava!



Post je objavljen 14.11.2008. u 13:38 sati.