Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/vistica3

Marketing

Testovi, bikefitting...



Jedan post za one koji vole brojeve (Saša uživaj sretan).
Prošli tjedan sam obavio antropometrijsko, sprometrijsko i spiroergometrijsko testiranje na Kineziološkom fakultetu. Lani sam isto to testiranje napravio nešto kasnije, u prosincu, ali sam bio u istoj pripremnoj fazi kao i ove godine (4 tjedna od kraja natjecateljske sezone).
Krenuli smo sa antropometrijom. Antropometrija označava kompletno mjerenje tijela, visina, težina, opsezi, širine, dužine, postotak masti...
Vaga je pokazala da sam se malo opustio u periodu nakon sezone. Tokom sezone sam imao oko 68 kg, a na testu 71 kg. Premda, inače se vagam ujutro, a tokom dana mi kilaža zna dosta varirati. Test je napravljen popodne, a tokom dana sam pazio na hidrataciju, pa treba oduzeti koji kilogram na račun toga (a možda i moja vaga malo laže, jer mi i sad pokazuje oko 68 kg ujutro, možda se zablokirala na toj brojci). Kilogrami me ne zabrinjavaju toliko koliko postotak masti od 11,5%, što je za nekoga tko se misli ozbiljnije baviti triatlonom previše. Do ljeta ću to nastojati spustiti na 6-8 %. Mjerenje opsega ruku i nogu je pokazalo da sam malo ojačao u odnosu na prošlu godinu, te da mi je desna strana i dalje dominantna.
Nakon antropometrije na red je došlo testiranje eksplozivnosti. Radi se više testova koji se baziraju na raznim varijantama skokova. Skače se na platformi koja mjeri visinu skoka i trajanje odraza. Imao sam poprilično loše rezultate. Vlatko mi je za usporedbu dao rezultate dugoprugaša, koji su puno bolji od mojih (nadam se da je mislio na neke jače dugoprugaše, a ne na rekreativce). Loša eksplozivnost je vjerovatno glavni uzrok nedostatka brzine u sprintevima. Mislim da bi djeca iz atletske škole bila brža od mene na 200m. Dobra stvar je da sad znam na čemu trebam raditi. I sa ovakvom eksplozivnošću sam imao solidne rezultate, a kad to popravim, tko zna...
Iduća je bila fleksibilnost, a ni tu se baš nisam iskazao. Još jedna stvar na kojoj treba raditi...
Za kraj su ostale spirometrija i spiroergometrija. Forsirani vitalni kapacitet pluća mi je 6,13 litara, što nije loše. Lani je rezultat bio 6,19 litara, ali to je zanemariva razlika.
Spiroergometriju sam radio na traci za trčanje. Svakih 30s brzina saga se povećavala za 0,5 km/h. U odnosu na prošlu godinu povećao sam brzinu na laktatnom pragu sa 16 na 17 km/h. Krajnja brzina mi je bila za 0,5 km/h niža, ali lani sam išao do daske, a ove godine mi je ostalo rezerve samo nisam imao motiva da je iskoristim. Evo još par parametara i usporedba s prošlogodišnjim rezultatima.



Tempo na traci mi je bio ugodan do nekih 18-19 km/h, a onda je brzo od ugodnog intenzitet skočio do maksimuma. To sam i očekivao s obzirom da mi fali krajnje brzine, valjda će biti bolje kad popravim eksplozivnost.
Puls mi se prilikom trčanja na traci ponaša znatno drugačije u odnosu na trčanje na otvorenom. Na istoj brzini puls na traci mi je viši, a normalan bi bio suprotan scenarij. Međutim u zadnje vrijeme, od kad sam napravio pauzu, puls mi znatno varira od treninga do treninga. U sezoni sam na pulsu od 150 držao tempo 3:50 min/km, nakon odmora mi je na istom pulsu tempo pao na 4:10-4:20 min/km, a jučer sam ponovno držao ispod 4 min/km. Vjerojatno na te vrijednosti znatnog utjecaja ima i umor. Kad sam umoran teže mi je dići puls. Uz umor još puno parametara utječe na puls pa trening nikad ne baziram isključivo na njemu. Na prvom mjestu mi je subjektivni osjećaj, a puls je samo kontrolni parametar.
Planiram ovaj test ponoviti u sezoni, kad uđem u formu, pa će biti zanimljivo usporediti rezultate sa ovima.
Sve u svemu test je jako koristan jer ti otkrije slabosti na kojima treba raditi. Preporučio bi ga svakome tko želi ubrzati svoj sportski razvoj.

Bikefitting professional
Jučer me Hrvoje Delić iz Dreambike-a počastio bikefittingom i ovom prilikom mu se još jednom zahvaljujem.
Prvo smo obavili kalibraciju blokeja. Navnodno Hrvati imaju malo drugačiju fizionomiju stopala od zapadnjaka, pa je u pojedinim slučajevima potrebno bušiti nove rupe na sprintericama da bi se blokeje postavile u idealan položaj. Imam dva para sprinterica. Na jednima smo uspjeli namjestiti blokeje, ali smo ih pritom morali gurnuti skroz naprijed, a na drugima bi trebalo bušiti nove rupe, a s obzirom da su mi to stare sprinterice to mi se ne isplati.
Nakon opsežnih mjerenja rezultati su pokazali da mi je trenutna pozicija na biciklu idealna, te da mi je sadašnji bicikl veličinom i geometrijom savršeno odgovara (još da mi odgovara i kvalitetom...). Čini se da sam imao dosta sreće jer nikad nisam obraćao puno pažnje na poziciju na biciklu. Jedino sam mjenjao visinu sica, a sve drugo sam ostavio u stanju u kojem je bilo kad sam kupio bicikl.
Mjerenje bi preporučio svima koji misle da nisu imali sreće kao ja prilikom određivanja pozicije, a dobro bi bilo da i oni što se smatraju sretnima to provjere.








Post je objavljen 13.11.2008. u 13:37 sati.