Pregled posta

Adresa bloga: http://blog.dnevnik.hr/kabulskeprice

Marketing

Heroj ulice

Heroj Cetrnaeste uliceProteklih nekoliko tjedana, biti stranac u Kabulu, postalo je pomalo frustrirajuce. Najprije je ubijena humanitarka GayleWilliams. Nedugo zatim, dvojica uposlenika DHL-a su ubijena kada su pokusala sprijeciti sverc narkoticima kroz ovaj servis.Pored ova dva ubojstva broj otmica posljednjih tjedana se drasticno povecao. Najprije je kidnapiran sin vlasnika Azizi banke, koji je i sam radio u banci kao sluzbenik. Samo dva dana kasnije, kidnapiran je i vazan politicar, a nedavno je otet i francuz humanitarac, Dany Egreteau.Otmice i ubojstva izazvala su zgrazanje svjetske javnosti, te izazvala masovno poostrenje sigurnosnih procedura u mnogim internacionalnim organizacijama. Vecini stranih drzavljana zabranjeno je kretanje po gradu, a nas je upozorio vozac Farid: "Miss Ivana, nemoj molim te hodati okolo. Ako ti nesto treba, nazovi i ja cu ti sve sto je potrebno dovesti direktno kuci."Zbog Faridovog upozorenja, privremeno su prestale moje setnje bazarima Kabula, a ukoliko bi se morali zaustaviti Farid bi me zakljucao u svoju Toyotu i sam otisao u kupovinu. Tek od jucer mi je ponovo dozvolio da iz automobila privirim u lokalnu zelenaru i sama izaberem svoju cvjetacu.Zbog ovih otmica, slika prosjecnog afganistanca opet se izjednacila sa slikom o krvolocnom teroristi. Iz postovanja prema afganistancima koji nisu takvi pisem ovu pricu.

U nasem strom susjedstvu, zivjeli smo tek nekoliko kuca dalje od Malikove obitelji.

Malik je vozio taksi i pomagao je Faridu sa nabavkom taknina za radnjicu kod Baharistani kina u Karte Parwanu.

Kada su dvoje francuza, koji su se nedavno doselili u ovo naselje odlucili prosetati do pekare u cetrnaestoj ulici, put im je presjekla Toyota Corrola u kojoj su sjedila trojica zamaskiranih kriminalaca.

U cetrnaestoj ulici zivio je i Malik sa svoje dvije zene i omanjim coporom djece. Upravo u to vrijeme prao je svoje vozilo uz rub ulice. Kada je Malik vidio sta se dogadja, potrcao je prema zamaskiranom muskarcu koji je drzao Danya i zaskocio ga s ledja.

Ohrabren podrskom afganistanca, francuz Dany se poceo hrvati sa svojim napadacem. Kriminalci, koji su za to vrijeme pokusavali uhvatiti francuskinju koja je bjezala, odlucili su pomoci kolegi u nevolji te su zapucali u Malikova ledja. Malik je umro na licu mjesta.

Farid je isao na Malikovu sahranu, a prije toga je posjetio i njegovu obitelj, gdje je Malikovo tijelo cekalo obred.

Lijeva strana Malikovog lica bila je potupono raznesena. Rame je bilo odvaljeno i ruka se za njega jedva drzala. Farid pretpostavlja da su mu i ledja bila potpuno izresetana.

Zahvaljujuci Maliku, francuskinja je uspjela pobjeci na sigurno. Policija jos uvijek traga za tridesetdvogodisnjim Danyjem. Zbog toga u svakoj ulici naseg susjedstva patroliraju dva policajca. Prica o nestalom francuzu se nastvlja.

Afganistancu koji je za gosta riskirao i izgubio zivot vecina medija posvetila je tek jednu kratku recenicu.


Post je objavljen 13.11.2008. u 09:39 sati.