Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/opsa

Marketing

Talibani uvode novu strategiju borbe protiv NATO-a

Brat afganistanskog predsjednika preživio je u srijedu napad na jugu te zemlje suočene s najviše nasilja otkako su svrgnuti talibani koji ponovo jačaju pobunu protiv prozapadne vlade i primjenjuju nove taktike borbe protiv mirovnih snaga pod zapovjedništvom NATO-a.

"Polovica zgrada je uništena", rekao je Wali Karzai, predsjednik gradskog vijeća Kandahara (jug Afganistana), inače brat predsjednika Afganistana Hamida Karazija.

Wali Karzai prošao je bez ozljeda u jutrošnjem napadu na vladine zgrade u Kandaharu, na jugu Afganistana u kojem je, prema zadnjim podacima, ubijeno šest osoba, a više od 40 ranjeno.

Ukupno nasilje u Afganistanu ove je godine na najvišoj razini otkako su 2001. američke snage srušile talibanski režim. No talibani su pojačali napade na proameričku afganistansku vladu i na strane vojnike u sastavu mirovnih snaga kojima zapovijeda NATO što su i najavili ove godine.

Pritom NATO primjenjuje strategiju borbe kojoj su pribjegavali mudžahedini protiv sovjetskih snaga 80-ih godina i protiv britanske vlasti u Kabulu 1840,. objašnjava agencija Reuters.

Jedan od novih taktika su napadi na vojne konvoje koji opskrbljuju mirovne snage, a što je velik udarac jer američka vojska 75 posto potrepština za vojsku šalje u Afganistan preko susjednog Pakistana, od čega 40 posto goriva za vojsku.

Talibani su zapalili na desetke kamiona s gorivom na dvjema glavnim cestama kojima se oprema dovozi iz Pakistana, a u rujnu su ukrali četiri američka helikoptera vrijedna više od 13 milijuna dolara.

Ovoga su tjedna ukrali 13 kamiona koji su prevozili dva vozila Humvee, a ukrali su i tone hrane.

Stanje se dodatno zakompliciralo kada je Pakistan nakratko prekinuo suradnju sa Zapadom jer su u rujnu američke snage bombardirale pogranično područje Pakistana gdje se, vjeruju Amerikanci, kriju talibanska uporišta.

NATO je primoran stoga osigurati druge puteve opskrbe preko susjednih zemalja. Iran ne dolazi u obzir jer ga Zapad optužuje za netransparentan razvoj nuklearnog oružja i pomaganje pobune u Iraku.

Preostaje Rusija, koja se pak protivi širenju članica NATO-a na istok, a odnosi Zapada i Moskve pogoršali su se od ljeta, kada je Zapad osudio rusku intervenciju u prozapadno orijentiranoj Gruziji.

Rusija i NATO potpisali su u travnju sporazum o korištenju ruskog teritorija za dopremu nesmrtonosne opreme u Afganistan, a NATO o koridorima još pregovara s afganistanskim susjedima Turkmenistanom, Uzbekistanom i i Tadžikistanom.

NATO s Moskvom pregovara o sporazumu o zračnom prijevozu. Moskva javno ne želi izvještavati o tijeku pregovora, no ruski veleposlanik u Kabulu u rujnu je rekao da bi njegova vlada mogla zatvoriti zračni prostor NATO-u, ako savez ne prekine svoju "neprijateljsku" politiku prema Rusiji.

Reuters u svome tekstu dodaje da NATO-va mirovna misija u Afganistanu (ISAF) ne želi iznositi podatke o broju napada na svoje dostavne konvoje niti podatke o gubitcima.

Post je objavljen 12.11.2008. u 16:30 sati.