Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/opsa

Marketing

Jandroković o prioritetima hrvatske vanjske politike

Članstvo u EU-u, NATO-u, liderska uloga Hrvatske u jugoistočnoj Europi te članstvo u Vijeću sigurnosti UN-a, temeljne su odrednice hrvatske vanjske politike, izjavio je danas u Zagrebu ministar vanjskih poslova i europskih integracija Gordan Jandroković.

Jandroković je u Preporodnoj dvorani HAZU-a održao predavanje na temu "Hrvatska - vanjskopolitički izazovi" i pritom kao prioritete hrvatske diplomacije naveo i razvoj odnosa sa SAD-om, Rusijom, Kinom, Indijom, kao i sudjelovanje u radu multilateralnih foruma i inicijativa koje se bave rješavanjem aktualnih svjetskih pitanja.

Po njegovim riječima, punopravno članstvo u NATO-u Hrvatska očekuje početkom travnja iduće godine na svečanosti obilježavanja 60. obljetnice osnutka NATO-a u Strasbourgu i Kehlu.

Podsjetio je da ratifikacija Protokola o pristupanju teče prema planu i dosad je uspješno provedena u osam članica NATO-a.

Vezano za EU, Jandroković je istaknuo da je Hrvatska sve bliže punopravnom članstvu u uniji 27 europskih zemalja, a posljednje Izvješće Europske komisije o napretku Hrvatske u pristupnim pregovorima ocijenio je "najpozitivnijim dosad".

Hrvatskoj je, uz uspjeh na putu u EU i NATO i zahvaljujući aktivnom političkom, gospodarskom i sigurnosnom angažmanu, u jugoistočnoj Europi priznata uloga predvodnika, naglasio je šef hrvatske diplomacije.

Jandroković je izrazio uvjerenje da će 2009. godina, uz dovršetak hrvatskih pristupnih pregovora s EU i ulazak Hrvatske u NATO, biti i godina u kojoj će se ubrzati put jugoistoka Europe prema članstvu u EU.

Post je objavljen 11.11.2008. u 14:59 sati.