Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/malenazvijezdice

Marketing

Svjetski dan sjećanja na žrtve prometa

Svjetski dan sjećanja na žrtve prometa u organizaciji nevladinih udruga obilježava se u Velikoj Britaniji od godine 1993., a UN je 2005. donio rezoluciju kojom se pozivaju vlade svih zemalja da obilježe taj dan treće nedjelje u studenom.

Ove godine je to 16. studenog.

Obilježavanje će izvršiti članovi Udruge obitelji osoba stradalih u
prometu sa područja Grada Zagreba i šire okolice na gradskom groblju
Mirogoj kod Svetog Križa.
U 12,00 sati zapaliti ćemo 619 svijeća za sve poginule u prometu u 2007.
god., te isto tako položiti vijenac u obliku srca, kao što je i logo naše Udruge.




Image and video hosting by TinyPic


Nedostaješ nam u sadašnjosti Stela,
nedostaješ nam u planiranju budućnosti,
a prošlost u kojoj si bila i koje se mi sada moramo sjećati
izaziva u nama ogromnu bol i patnju. Sve podsjeća na tebe. Sve.
Danas je utorak.
a ti si... ******** ...u utorak........



missillusion
Našla sam vaš blog putem Vašeg komentara na blogu protiv nasilja, čitam i ne mogu prestati plakati, nedovoljno je i reći da mi je žao Vaše kćerke, tog nevinog života ugašenog na bezobziran i gorzan način, pa sva ta lica djece koja su trebala , koja su morala imati budućnost, pa se pitam gdje je tu pravda, gdje je tu Bog, zašto, nijedan me tekst dosad nije tako rasplakao, ali čuvanje uspomena na ovaj način je dobro, što dijelite s nama , da budemo svjesniji zla koje nam prijeti na cestama, da možda nešto i učinimo....pozdrav


missillusion - upravo se to tako nekako i događa s ovim mojim (Stelinim) blogom, od čuvanja uspomena na nju do borbe da ljudima otvorim oči i kažem da poginuti u prometu nije nešto normalno, nije nešto što bi se smjelo događati i da su za to isključivo krivi ljudi.
Na žalost, bog, (tko u njega vjeruje) je dao ljudima svašta, samo pamet ne.
Tako da nam trebaju zakoni i pravila ponašanja, a kada se i ona krše treba slijediti kazna, inače bi bio kaos. No, kod nas su kazne toliko male da se više nitko nikoga ne boji ubiti, pogotovo automobilom. Pa za to će dobiti vjerojatno samo usmenu opomenu (uvjetnu kaznu) ili nekoliko bijednih mjeseci u zatvoru i to za oduzeti cijeli jedan ljudski život. Ili više njih..... To je bolesno........to treba mijenjati.........

Dodatak postu (13.11.08.) izvor teksta: http://www.javno.com

Objavljeno: 13.11.2008. u 19:05h
Rezolucijom Ujedinjenih naroda iz 2005. godine svake treće subote u studenom obilježava se Svjetski dan sjećanja na žrtve prometa, a već drugu godinu i u Hrvatskoj se obilježava taj dan. Inicijativa za obilježavanje tog dana započela je još u Velikoj Britaniji 1993. godine, doznajemo iz hrvatske Udruge žrtava prometa.
Kako piše u njihovu priopćenju, ''smrt na cestama predstavlja epidemiju svjetskih razmjera (prepoznatu i od WHO, Svjetske zdravstvene organizacije) koja svake 3 minute odnosi jedno dijete, a svakih 6 sekundi netko umire ili postaje invalid u sudaru automobila''.

Iz Udruge ističu kako se u 2007. godini na cestama RH dogodilo 18.029 prometnih nesreća s nastradalima, u kojima je 619 osoba izgubilo život, a ozlijeđeno je 25.092, dok su do 15. rujna 2008. godine na našim cestama poginule 492 osobe, što je za 10,6 posto više od istog razdoblja 2007. godine.
To je najveći broj nesreća, poginulih i ozlijeđenih u posljednje četiri godine. Upravo zbog takvih
poražavajućih statistika, navode iz Udruge, odlučni su u zaštiti temeljnog ljudskog prava, prava na život, pa se stoga pridružuju apelima diljem svijeta da se (ne)sigurnost u prometu prepozna kao bitan problem društva, koji nije ''samo'' obiteljska tragedija, već i ogroman gospodarski, demografski, javno-zdravstveni, psihološki gubitak za cijelu zajednicu.

Upravo zbog toga iz Udruge apeliraju na sve građane da im se pridruže u obilježavaju tog dana sudjelujući u akcijama organiziranim diljem Hrvatske, te paljenjem svijeća u spomen poginulima u prometu, u sklopu svjetske kampanje SVJETLO NADE, na Tržnici u Puli, na Mirogoju u Zagrebu, u Osijeku i na prozorima svojih domova u 18 sati.

Image and video hosting by TinyPic

PROGRAM OBILJEŽAVANJA SVJETSKOG DANA SJEĆANJA NA ŽRTVE PROMETA

ČETVRTAK, 13. studenoga 2008., ZAGREB, 12 sati
Sudjelovanje predstavnika Udruge na stručnom skupu "Nesreće u djece", u organizaciji Škole narodnog zdravlja ''Andrija Štampar'' pri Medicinskom fakultetu u Zagrebu, s prezentacijom: Doprinos civilnog društva sigurnosti djece u prometu.

PETAK, 14. studenoga 2008., OSIJEK, 18 sati
Skup "OD PROVODA DO SPROVODA", na koji su pozvani čelnici Grada i ljudi odgovorni za funkcioniranje prometa u Osijeku.
- prostorije Gradske četvrti RETFALA, Strossmayerova 200/1
- prezentacija rada Udruge.

NEDJELJA, 16. studenoga 2008.
U suradnji s HAK-om objavljivanje IN MEMORIAM žrtvama prometa u najtiražnijim dnevnim novinama.

NEDJELJA, 16. studenoga 2008., PULA, 10 sati, Gradska tržnica, kod fontane
"I MI SMO IMALI PRAVO NA ŽIVOT"
- Paljenje 619 svjećica u spomen na 619 poginulih u prometu te 41 svijeće za 41 poginulog u Istarskoj županiji. Očekuje se dolazak predstavnika Istarske županije, Grada Pule i Policijske uprave istarske.
- Izlaganje cipela kao simbola onih koji ih više ne mogu nositi.
- Isticanje upozoravajućih poruka i dijeljenje prikladnih materijala - naljepnice za auto s logom Udruge i tekstom "Ja pazim kako vozim, a ti?", letaka s apelom Udruge za novi pristup sigurnosti u prometu, HAK-ove brošure "Učinimo ceste sigurnima", materijale Crvenog križa, HSUTI-ja (Saveza udruga invalida)...
- Prezentacija ZNAKOVA, koje je osmislila udruga Gradska radionica iz Pule u suradnji s našom Udrugom, a u sklopu inicijative "AFIRMATIVNO ZNAKOVLJE", koju je financirala Zaklada za poticanje partnerstva i razvoj civilnog društva Istre.

NEDJELJA, 16. studenoga 2008., ZAGREB, 12 sati, MIROGOJ, kod Križa
Paljenje 619 svijeća u spomen na 619 poginulih u prometu RH 2007. godine, te polaganje vijenca u obliku logoa udruge.

PONEDJELJAK 17. studenoga 2008., PULA, 11 sati, GRADSKO GROBLJE
SADNJA STABALA (prvi put u RH, a vjerojatno i šire) u spomen poginulima u prometu, u suradnji s Gradom Pula, komunalnim poduzećem Herculanea i ekoškolom Gimnazijom Pula.

WORLD DAY of REMEMBRANCE

3rd Sunday of November
This year World Day of Remembrance is on 16th November 2008

Road deaths and injuries shatter lives! The third Sunday of November is the day on which the many millions killed and injured in road crashes throughout the world are being remembered, and pledges made for actions to prevent future needless deaths and suffering.

Image and video hosting by TinyPic


Host unlimited photos at slide.com for FREE!

Host unlimited photos at slide.com for FREE!


Post je objavljen 11.11.2008. u 08:00 sati.