Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/mindbuilding

Marketing

Kako od života izvući maksimum?

Što je to što čovjeka doista čini sretnim, je li to novac, ljepota, slava, zdravlje, ljubav...? Psiholozi tvrde da ništa od toga nije presudno, da
prava sreća dolazi iznutra i da je potpuno besplatna! Nova grana psihologije, pozitivna psihologija, nastoji pronaći prave izvore sreće. A to, čini se nisu niti novac, baš kao ni ljepota, mladost, ni obrazovanje, tvrdi dr. David Mayers, autor knjige “Potraga za srećom”.

Znanstvenici tvrde kako 50 posto osjećaja sreće ovisi o našim genima. Druga polovica uglavnom ovisi o vašoj odlučnosti. Drugim riječima, ljudi su onoliko sretni koliko odluče biti takvima. Ne postoje čudotvorne pilule za sreću, ali ovaj plan vas može približiti tom cilju.

1. Volite život i budite zahvalni
Osobe koje vole ovozemaljske stvari i svjesne su blagoslova u kojima uživaju: obitelj, prijatelji, zdravlje, mir... žive sretnije od onih koji žude za slavom i bogatstvom.

2. Život je ispunjen sitnicama
Od čega vam srce radosno zatreperi? Ispunite život običnim zadovoljstvima (dobra knjiga, kava s prijateljicom, šetnja po prirodi, odlazak u kazalište....) i bit ćete sretniji na duže staze, kaže dr. David Lyken, genetičar sa Sveučilišta u Minnesoti.

3. Ne forsirajte se
Nezadovoljstvo se često javlja kad od sebe očekujemo previše ili premalo. Nužni su nam rad, ali i predah. No, ne treba precijeniti vlastite mogućnosti. Veliki izazov donosi nam stres, a premali dosadu.

4. Ne pitajte “zašto ja”
Kad nešto krene loše, obično kažemo: “Zašto baš ja?”, ali to nas samo gura još dublje u provaliju.

5. Mislite na druge
Usporedba s onima koji žive bolje može izazivati zavist i nezadovoljstvo, ali usporedite li se s onima koji žive lošije, dobit ćete realniju sliku i porast će vam samopouzdanje.

6. Budite dobro raspoloženi
Istraživanje je otkrilo da su svi na poslu sretniji kad se slažu s kolegama i kad dio dana provedu šaleći se zajedno. Što mislite, koliko su još sretniji oni koji su okruženi uvijek dobro raspoloženim članovima obitelji?

7. Volite svoje bližnje
Istraživanja pokazuju da skladan i dug brak osigurava barem jednako onoliko sreće kao i poveća ušteđevina. I ne zaboravite grliti djecu i voljeti svoje prijatelje – brojne studije pokazuju da su nježne, ohrabrujuće veze najvažniji sastojak sreće.

8. Suosjećajte s ljudima u nevolji
Osobe koje rado pomažu drugima dobivaju snažan i toliko potreban osjećaj smislenosti života. Čin pomaganja obnavlja njihovu snagu te im pruža trajni osjećaj smirenosti i zadovoljstva. wink






Post je objavljen 10.11.2008. u 20:44 sati.