Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/opsa

Marketing

Scheffer: rezultat izbora neće utjecati na politiku SAD-a prema Kosovu

Sjedinjene Države će nastaviti sudjelovati u međunarodnoj mirovnoj misiji na Kosovu bez obzira na to tko će postati novi predsjednik, rekao je danas u Prištini glavni tajnik NATO-a Jaap de Hoop Scheffer.

"Bez obzira na to tko će biti pobjednik izbora ne očekujem nikakve promjene politike Sjedinjenih Država prema Afganistanu i Kosovu", rekao je Scheffer nakon susreta s kosovskim dužnosnicima.

On je rekao kako će NATO koji predvodi Kosovske snage (KFOR) od oko 16.000 mirovnjaka ostati jamac sigurnosti Kosova te pomoći izgradnji civilne kontrole kosovskih snaga sigurnosti i njegova ministarstva obrane.

"Uloga KFOR-a nije se mijenjala ni nakon proglašenja neovisnosti Kosova. NATO nije uključen u pitanje priznanja neovisnosti Kosova, jer neke zemlje su priznale neovisnosti a neke još uvijek nisu. KFOR nastavlja biti na Kosovu na temelju Rezolucija 1244 Vijeća sigurnosti", rekao je Scheffer.

Scheffer je tijekom kratkog posjeta Kosovu razgovarao sa zapovjednikom KFOR-a talijanskim generalom Giuseppeom Emiliom Gayom, a sastao se i s premijerom Kosova Hashimom Thacijem i predstavnicima manjinskih zajednica.

Post je objavljen 04.11.2008. u 21:52 sati.