Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/hidas

Marketing

"Marš solidarnosti" 2008.

Prenosim obavijest i poziv za priključivanje "Maršu solidarnosti" preuzetog sa udruge mladih antifašista grada zagreba a pokrenute i preko facebooka:

Obavijest i poziv za priključivanje
Organizacijskom odboru „Marš solidarnosti" 2008.


Drage prijateljice i dragi prijatelji,
Pozivamo sve zainteresirane osobe, pojedince i pojedinke, da se priključe Organizacijskom odboru Marša solidarnosti – „Drugačiji Zagreb je moguć!" kojeg planiramo održati u Zagrebu 15. studenog 2008. povodom Međunarodnog dana borbe protiv fašizma, antisemitizma i isključivosti (9. studenog) i Međunarodnog dana tolerancije (16. studenog).

Također, ovim putem pozivamo sve nevladine organizacije i grupe koje prihvaćaju mirovnu, antiratnu, antifašističku, feminističku političku platformu našeg djelovanja, kao i grupe usmjerene na zelene politike, LGBTIQ organizacije da javno podrže i prisustvuju na Maršu solidarnosti. Odgovorom na ovaj email uvrstit ćemo vas na listu organizacija koje nas podržavaju. Sve organizacije koje odluče podržati nas posebno pozivamo da svoju vidljivost u povorci i na samom skupu izraze nošenjem obilježja vaših obilježja (majice, zastave i ostali materijali), te transparenata u vašoj izradi i s vašim porukama.

S djelovanjem nećemo se zalagati ni za koju političku stranku, niti je ovaj poziv namijenjen političkim strankama.

Prvom manifestacijom ovog tipa u Zagrebu imamo za cilj ostvariti javno i političko iskazivanje solidarnosti svih osoba koje su izložene nasiljem, omalovažavanjem, predrasudama, šovinizmom ili neprihvaćanjem. Zagreb je u nazad nekoliko godina, a posebice unazad nekoliko mjeseci posebno zatrovan nečovječnom mržnjom o čijim se uzrocima manje govori, već se javnost zabavlja samo zbrajanjem mrtvih ili pretučenih, a vlasti su se odlučile pozabaviti ovim pojavama tek kada su zapucali po njihovom dvorištu, napali njih ili njihovu djecu. Mi, građanke i građani, odavno smo trebali ustati protiv ovog stanja i pružiti jedni drugima solidarnost i podršku.

• Premlaćivanja pripadnika raznih subkultura, od čega čujemo tek za one koji za posljedicu imaju smrtni ishod, svakog dana ima sve više, zaustavimo ih!
• Ukazivanje na kriminal i korupciju u državi moralna je dužnost svakog/e građanina/građanke, no onima koji se time profesionalno bave mafija ugrožava pravo na rad, novinari i novinarke moraju imati pravo na sigurno javno djelovanje, oni su stup demokracije, podržimo ih!
• Ubojstva žena nisu bračne ili ljubavne razmirice, one su muško nasilje nad ženama, spriječimo ga!
• Govor mržnje nije sloboda govora i izražavanja, nije sportski folklor, ono je pozivanje i poticanje na zločin, spriječimo ga!
• Svatko ima pravo na ljubav, ljudsko dostojanstvo i identitet – homofobija, transfobija i seksizam su zločini!
• Zagreb treba biti otvoren, tolerantan i kozmopolitski europski grad u kojem mora biti mjesta za sve one koji žele živjeti i pronaći sreću, jednako kao što treba uvažavati svoju tradiciju i dugo postojanje drugih nacionalnih i vjerskih zajednica, drugačiji Zagreb je moguć!
• Hrvatskoj slijepe i slabovidne osobe dobivaju manju naknadu nego bilo gdje drugdje u Europi, neka vlasti napokon progledaju!
• Šutnja je smrt, progovorimo!

Demonstracije povodom ovih dana održavaju se u posljednje vrijeme širom Europe, a u pojedinim državama poput Poljske, Latvije i Rumunjske centralni su godišnji događaj kada građani i građanke zagovaraju socijalne i vrijednosne promjene u društvu. Smatramo da je vrijeme da se o tim promjenama progovori i u Hrvatskoj.

Međunarodni dan borbe protiv fašizma, antisemitizma i isključivosti te njegovo obilježavanje potaknula je početkom ovog stoljeća europska mreža UNITED zbog rastućeg desničarskog nasilja i modernih pojava nacifašizma u društvu, koji često prolaze pod egidom patriotizma i zaštite tradicionalnih vrijednosti. Upravo zato uzet je dan koji bi podsjetio i na događaje koji su se desili u (Kristalnoj) noći s 9. na 10. studenog 1939. kada je u gradovima nacističke Njemačke ubijeno 92 Židova, demolirano 7.000 židovskih kuća i prodavaonica, te spaljeno na stotine sinagoga.

Međunarodni dan tolerancije UNESCO je proglasio 1995. kako bi se skrenulo na brojne međunarodne akte koji se tiču ljudskih prava, uključujući Konvenciju o građanskim i političkim pravima, Konvenciju o eliminaciji svih oblika diskriminacija žena, rasne diskriminacije, kao i Konvencija o spriječavanju i kažnjavanju zločina genocida, te brojne druge.

Prvi zajednički sastanak Organizacijskog odbora održat će se u srijedu 5. studenog u prostorijama Saveza antifašističkih boraca, Pavla Hatza 16. u 19:00h.

Sve zainteresirane osobe neka se jave na:
e-mail: solidarnost@mladi-antifasisti.hr



Post je objavljen 03.11.2008. u 21:13 sati.