Pregled posta

Adresa bloga: http://blog.dnevnik.hr/beerlover

Marketing

Pivo na sto načina, ili možda ne?

#1 Radler
Radler pivo

Pivo s . . .
limunadom, gotovo uvijek svjetlo lager pivo. Može i sa gaziranim sokom od limuna. Kod nas najčešće sa Spriteom!

Tko ga pije . . .
Najčešće Njemci s juga Njemačke, odakle izvorno i potječe napitak. No rado ga privole i povraćeni gastarbajteri koji se osjećaju više šik uz radlu, nego li uz pravo pivo zidarskih proporcija!

Čemu služi . . .
generalno, napitak se smatra odličnim za ubit žeđ u vrućim ljetnim mjesecima. Gledano kroz prizmu naše zakonske regulative, koja je djelomično promijenjena, moglo bi ga se smatrat prikladnijim zbog smanjenog udjela volumnog alkohola, no budimo realni - mješat pivo s limunadom? Rađe ne!

Zanimljivost . . .
Područje južne Njemačke koristi termin Radler, no Njemci redovito slovo e na kraju riječi ne izgovaraju pa to zvuči kao radla, što je ujedno i naziv koji učestalo naši povraćeni ugostitelji navode na cjenicima iliti menuima iliti speizekartama. Isti napitak na sjeveru Njemačke zovu Alsterwasser, Englezi ga krase imenom Shandy, a Španjolci, Švicarci i Francuzi ga zovu Panaché, što u prijevodu s Francuskog znači - gemišt. Moj omiljeni naziv Wurstwasser-voda koja zaostaje nakon kuhanja kobasica - koristi se za mješavinu piva s limunadom od limuna i naranča! Mljac...

#2 Diesel
Diesel
Pivo s . . .
kolom, Coca Colom najčešće, no i sve varijacije na temu su dobrodošle. U prijevodu, što jeftinija birtija, jeftinija bu i kola u Dieselu! Najčešće se kola ulijeva u tamno lager pivo, no nerijetko se entuzijasti ogriješe i o tamno pšenično! Grješnici!

Tko ga pije . . .
opet Njemci, koji su ga prvi i promješali iliti kak bi oni to rekli zgemištali. Eh sad bi neki pomislili da ću opet spomenut povraćene gastarbajtere, al neću! Diesel rijetko, al ipak zna povremeno naručiti netko od nadobudne mladeži. Mi se furamo na neke druge gemište...

Čemu služi . . .
osvježenju. Čemu drugom. Doduše, u izvornoj verziji mješa se tamno pivo s colom pa shodno tome, napitak je prikladniji za zimsko doba godine, manje za ljetno. Ajmo reć da je pandan ljetnom radleru.

Zanimljivost . . .
Osim Diesel, Njemci ga po raznim regijama naručuju pod raznim imenima Schmutziges-prljavo, Neger-crno (ograđujem se od rasističkih konotacija), Dreckiges Bier-zamazano, Schweinebier-svinjsko pivo,Drecksack-vreća smeća. Moram priznat ovo zadnje mi je omiljeno!

#3 Rezano

Rezano
Pivo s . . .
pivom! Ak se mene pita, to je jedini mješanac kojeg ja priznajem! Mješa se svjetlo i tamno pivo u omjeru 50 : 50! Dobro je u svim kombinacijama. Tu čak pristajem i na kompromis mješanja svjetlog i tamnog pšeničnog, ali jedino u ovoj varijanti!!! Mirkwood... dolazim!

Tko ga pije . . .
ma svejedno! Kombinacija je tak dobra da vam je svima preporučujem! Inače izvorno dolazi iz Njemačke. Ma kaj se uopće trudim, Njemci pivo već tak dugo piju da su sve moguće kombinacije isprobali - što nije uvijek pohvalno, al ova im je definitivno uspjela. Ovo je apsolutno najčešći gemišt u Hrvata, kad je pivo u pitanju.

Čemu služi . . .
uživanju. Utažuje žeđ. Dobro je i ljeti i zimi. Zimi služi kao isprika za piti svjetlo pivo. Ljeti služi kao isprika za piti tamno pivo. Jednostavno genijalno!

Zanimljivost . . .
Mirkwood je ime pod kojim se toči gemišt tamnog i svjetlog Erdingera u Tolkien's Houseu! Od ljeta na novoj lokaciji na Opatovini! Probajte definitivno nećete požaliti!

#4 Beton
Beton
Pivo s . . .
rakijom, amarom, viskijem, votkom... U kratko - pivo s nečim kratkim!

Tko ga pije . . .
pola nacije vikendom. Ekipa koja se vikendom oće malo zabetonirat na legalan način, a nema puno para za derat po finjaku pa udre po betonu da bi s vremenom postala beton.

Čemu služi . . .
ma betoniranju. Jedina svrha mu je dokazat ko će zadnji ostat stajat na nogama, a ko je pičkica.

Zanimljivost . . .
potoje i nadahnutija imena: Armirani beton =pivo+vino+rakija; Podmornica =pivo+jäger; Nuclear Sunrise=pivo+tequila+sok od naranče+grenadina i tako u nedogled...

To bi bile kombinacije koje se mogu pronać i u Hrvatskoj. Njemci ih primjerice imaju puno više, al hrpa njih nema smisla pa vam neću davat ideje... Možda samo usput Affenbier, Tomatenbier, BMW, Gummi - Bier...

Ja vam ipak preporučam držat se klasičnog i bogomdanog piva, al ko voli, nek izvoli...

Beer Revolutionary
Cheers

Post je objavljen 09.12.2008. u 18:07 sati.