Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/mindbuilding

Marketing

Tri sita


Jednog dana Sokrat, veliki grčki filozof, sretne na ulici poznanika, koji mu reče:
-Znaš li što sam upravo čuo o tvom prijatelju?
-Samo trenutak - zaustavio ga je Sokrat.- Prije no što mi bilo što kažeš, želio bih da napraviš kratak test. Zove se test Tri sita
- Test Tri sita?
- Tako je - nastavi Sokrat. - Prije nego što mi išta kažeš o mom prijatelju, možda bi bilo dobro da razmisliš o tome što mi želiš reći i da svoje riječi propustiš kroz tri sita.
- Prvo sito je sito istine. Jesi li posve siguran, da je to što mi želiš ispričati, istina?
- Ne - odgovori čovjek, - U stvari, upravo sam čuo i …
- U redu - reče Sokrat, - Dakle, ne znaš sigurno je li to istina ili nije. Probajmo s drugim sitom. Sitom dobrote. Želiš li mi ispričati nešto dobro o mom prijatelju?
- Ne, upravo suprotno…
- Znači tako - nastavi Sokrat, - želiš mi ispričati nešto loše o njemu, ali ne znaš je li to istina. Ali preostaje nam još jedno sito,Sito upotrebljivosti. Da li će mi koristiti to što bi mi želio ispričati o mom prijtelju?
- U stvari, ne…
- Dakle - zaključio je Sokrat, - Ukoliko mi želiš ispričati nešto o mojem prijatelju, za što ne znaš da je istinito, dobro ili korisno, zašto bi mi uopće morao išta ispričati ?

Slažete li se ? Mislite li da bi ta tri sita trebali koristiti i kad pričamo o drugim ljudima, a ne samo o svojim dragim prijateljima? Time bi mnoge ljude poštedjeli bespotrebne boli i razočarenja.


Post je objavljen 03.11.2008. u 11:32 sati.