Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/ggirry2

Marketing

joseph heller: kvaka 22

ovo je velika knjiga. ima skoro pa pet stotina stranica.
nemojte odustajati od čitanja. ma koliko vam radnja bila zbrkana, ma koliko ne uspijevali poloviti redoslijed zbivanja, ne odustajte. jer u ovoj knjizi to uopće nije važno.
radnja i zbivanja su samo pozadina, samo tijelo za nošenje duše ove knjige.
pogađate, sviđa mi se ova knjiga, zar ne?
prvi sam put pročitao kvaku u ranim dvadesetim. progutao sam ju u nekoliko dana, u početku isto pokušavajući poloviti što se na tom vražjem otočiću pianosi zbiva. no vrlo brzo sam se opustio i prepustio vratolomnim dijalozima i gargantuovskom cinizmu, apsurdnosti, stupidnosti i jednostavnosti. čitao sam i, po prvi puta u životu (doslovno, zaista, č.p.r.-časnapionirskariječ) smijao se na glas sam u svojoj sobi. prije kvake, pročitao sam milion knjiga, a nakon kvake sam prestao čitati knjige. čitao sam kvaku ponovo, nabavio original na engleskom, čitao i dalje, čitave stranice već znao napamet. stigao je bio i film, no to slobodno preskočite.
prije koju godinu vratio sam se ponovo čitanju knjiga, i naravno, sada je kvaka ponovo došla na red. za 40-i-neki rođendan sam se počastio i kupio novo hrvatsko izdanje....
mljac. kvaka ostaje kvaka.
tko nije, mora smoći snage i pročitati ovu knjigu. da bi konačno shvatili što je smisao života. jer to vam kvaka otkriva.
knjiga govori o američkim vojnicima-pilotima u drugom svjetskom ratu. knjiga je karikatura vojne logike, ali i širih životnih tema.niti u jednoj knjizi nisam bolje osjetio osjećaje poput prijateljstva, ljubavi, straha, ponosa. ako ste uspjeli doći do kraja knjige, odmorite, pa si nabavite originalno, englesko izdanje. to je kao da nakon voćne torte, skočite u bazen prepun svih vrsta svježeg voća.
čitajte čitajte i živite kvaku! budimo svi yossariani! recimo svi NE ljudskoj gluposti.

odabrani citati:
u ovoj knjizi nemoguće je izdvojiti išta, jer cijela knjiga zaslužuje biti citirana, bez pretjerivanja.
ipak, evo:

"Zašto? - Zašto ne?"

"Kada nisi rekao da te mi ne možemo proglasiti krivim? ... Ja uvijek nisam rekao da me vi ne možete proglasiti krivim, gospodine pukovniče."

"Orr nije dovoljno pametan da bi bio očajan."

"Yossariana nije nikad nijedno društvo toliko tištalo koliko ovo. Uvijek su bili dobre volje. Svemu su se smijali. Prozvali su ga u šali Yo-Yo i vraćali se noću pripiti nastojeći da ga ne probude, ali su bili nespretni i udarali se u predmete i smijuckali se, a kad bi se on uspravio na postelji i počeo psovati, obasuli bi ga blesavim i veselim drugarskim povicima. Tada bi ih najradije sve pobio. Podsjećali su ga na nećake Paje Patka. Bojali su ga se i neprestano mu dosađivali i išli na živce svojom velikodušnošću i ubitačnim nastojanjem da mu čine sitne usluge. Bili su nepromišljeni, djetinjasti, simpatični, naivni, umišljeni, smjerni i plahoviti. Bili su glupi: ni na što se nisu tužili. ... Bila su to četiri čedna dječaka koji su se izvrsno zabavljali i tjerali Yossariana u ludilo. Nikako im nije mogao utuviti u glavu da je on ćudljivi starkelja od dvadeset i osam godina, da pripada drugom naraštaju, drugom dobu, drugom svijetu, da je njemu zezanje dosadno i da nije vrijedno truda, i da su oni isto tako dosadni."

"Čak i ljudi koji nisu bili prisutni sjećali su se živo i točno što se zatim dogodilo."

u knjizi ćete upoznati i družiti se sa sljedećim osobama:
Clevinger, Havermeyer, Doktor Daneeka, poglavica White Halfoat, Gladni Joe, McWatt, potporučnik Scheisskopf, kapetan Flume, major Major Major Major, Wintergreen, kapetan Black, major -de Coverley, Kid Sampson, pukovnik Cathcart, Milo Minderbinder, kapelan, Aarfy, Orr, Appleby, Dobbs, general Peckem, Dunbar, Nately, Natelyjev starac, Snowden, Irving Washington i Washington Irving i naravno, Yossarian

knjiga nije posvećena ženama, samo nekoliko ih susrećemo u ovom muškom svijetu:
Luciana, sestra Ducket, sestra Cramer, Natelyeva kurva

p.s.
ako vas zanima što drugi misle o kvaki, skočite na:
kvaka 22

Post je objavljen 02.11.2008. u 18:03 sati.