Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/svid

Marketing

RIJEKA ZOVE!

Prije 30 godina, Rijeka je među prvim gradovima bivše države uhvatila signale novovalnog zvuka Londona i New Yorka. Taj će zvuk snažno obilježiti razdoblje koje je uslijedilo i koje traje do danas.

Štoviše, ta će se riječka progresivnost u prihvaćanju novog, jakog i žestokog razviti u jednu prepoznatljivu odrednicu riječkog načina života pa će Rijeku ostatak tadašnje države (a kasnije i nova država) često prepoznavati kao neobuzdanu, buntovnu i šokantnu.
Te su odrednice, proizašle ponajprije iz prepoznatljive riječke glazbene scene, postale nešto s čime se i danas poistovjećujemo i nešto što smo prihvatili kao dio identiteta.

Upravo se 1978. godina i nastup Parafa u dvorani Zajednice Talijana ”Circolo” uzima kao taj magični povijesni okidač, točnije, ovaj koncert predstavlja prvi službeni (prijavljen i evidentiran) punk koncert u Hrvatskoj i bivšoj Jugoslaviji.

U 2008. godini obilježavamo 30. obljetnicu tog prodora, upijanja i transformacije novovalnog zvuka koji je pronašao upravo Rijeku i kojeg je Rijeka progutala dopustivši da postane apsolutno sastavni dio nje.

Svid radio, koji se, doduše, pojavio nešto kasnije, od prvih je dana bio medij u kojem je riječki rock i zapravo cijela progresivna riječka scena pronašla frekvenciju kojom će odašiljati taj specifični riječki zvuk.
U mainstreamu koji većina uvijek slijedi, često nije bilo mjesta za progresivne riječke priče, ali one su lako dolazile na Svidove top ljestvice i lako se probijale do publike koja je znala da ono što ne može drugdje, može čuti na 98.4 MHz.
Razlog tome bila je pozicija Svida kao lokalnog medija i upravljenost prema riječkoj publici. A visoki postoci slušanosti potvrdili su tezu da Riječani žive svoj uvijek novi val. Svid radio ovim projektom obilježava i svoj 13. rođendan, budući da je s emitiranjem programa započeo 5. prosinca 1995. godine.

Projekt Rijeka zove! u organizaciji Svid radija predstavlja ne samo podsjećanje, nego i naglasak da taj specifični zvuk u Rijeci živi punim žarom i da danas, svojim novim pothvatima, zrcali gradsku kulturnu scenu. Rijeka zove! predstavlja i ponovno svidovsko upiranje prstom u našu riječku beskompromisnu priču.

Prvi u seriji koncerata u projektu Rijeka zove!, koncert FIT-a, održan je 3.listopada u prepunom Stereu i potvrdio je ne samo da Fitovci još uvijek znaju zapaliti publiku, nego i da publika dobro pamti i zna njihov ritam.
Fit je tada snimio svoj prvi živi tonski zapis na kojemu će, dakle, biti svi hitovi njihove karijere. Album će biti u prodaji do kraja ove godine u izdanju Dallas recordsa.Već je ovih dana u eteru SVID radija premijerno emitirana snimka legendarne pjesme 'Mačka' s tog nedavnog koncerta!



Već u četvrtak,16.listopada na Nini 2,Belfast Food će predstaviti svoj novi album objavljen prije nekoliko mjeseci kroz zajedničku suradnju Dallas Records i Novog lista.Riječ je od dvostrukom albumu koji u zapisu donosi audio i video zapis nastupa Belfast Fooda u zagrebačkoj Tvornici.



Serija koncerata nastavlja se ponovno u klubu Stereo,u petak, 17. listopada, nastupom mlade perspektivne riječke grupe MORSO čiji se odlično primljeni album 'Izlog' našao u distribuciji prije tri mjeseca.



U klubu Palach,u petak 24.listopada,najpoznatiji liburnijski jazz glazbenik,osvajač nekoliko desetina Porina, Elvis Stanić će nastupati sa svojim sastavom te tom prilikom snimiti materijal za svoj prvi živi koncertni album!Očito je ova godina za lokalne glazbenike iznimno povoljno ocjenjena za realizaciju ovakvih,donedavna,egzotičnih proizvoda.



U petak, 7. studenog, ponovno u klubu Stereo,uslijedit će zajednički dugoočekivani nastup grupa OGLEDALA i GRAD.Zanimljivost koncerta je da će oba sastava predstaviti i sasvim nove pjesme,nikada do sada objavljene,a koje će ugledati svjetlo dana tek iza nove godine na zasebnim nosačima zvuka,u izdanju Dallas Records.





Posljednji koncert u Stereu održat će se u petak, 28.studenog, a nastupat će grupa GRČ koja će tim koncertom promovirati konačno svoj prvi album nakon 26 godina kontinuiranog postojanja.



Nije slučajnost što je svoja vrata ovim koncertima otvorio upravo Stereo. U protekle dvije godine ovo je mjesto okupljalo i riječku publiku i riječku scenu. Stoga je izbor Stereo dvorane i suradnja sa Simonom Dejhallom bio logičan korak u osmišljavanju programa Rijeka zove!

Konačni događaj obilježavanja 30 godina riječkog novog vala održat će se na riječkom Korzu u suradnji s Gradom Rijeka, u petak, 5. prosinca.
Uz svečanost paljenja božićno-novogodišnje rasvjete, čime će Rijeka ući u čarobno vrijeme iščekivanja Nove 2009., održat će se veliki koncert mladih riječkih grupa, definitivno velikih nada:
HESUS ATTOR, čiji se debi album upravo našao u prodaji u izdanju Moonlee records iz Zagreba;



MY BUDDY MOOSE, čiji je novi drugi album u procesu dovršavanja;



ONE PIECE PUZZLE, miljenici lokalne indie scene i vlasnici tek zgotovljenog prvijenca




i DISCO'N'ACTION, najplesniji predstavnici lokalne scene koji uspješno kombiniraju trance i žestoke gitare. U-Z-B-U-D-LJ-I-V-O!



Ovakav koncept projekta Rijeka zove! svojom općom idejom i spajanjem različitih generacija riječkih glazbenih sastava na najbolji će način ilustrirati konstantnu uzbudljivost, dinamičnost i hrabrost kako scene, tako i grada koji živi na svoj način, drugačije, hrabrije i žešće od drugih.

Jedino što budućnost treba donijeti je još više prostora za riječku energiju i još jači vjetar u leđa, a ako je suditi po dobrom mirisu bure – to će se i dogoditi.


Post je objavljen 02.10.2008. u 12:00 sati.