Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/opsa

Marketing

NATO "dosegao granice" u Afganistanu

Britanski general Michael Rose upozorio je u utorak da su NATO-ove snage u Afganistanu "dosegle svoje granice" i ocijenio da bi valjalo stabilizaciju zemlje provesti kroz obuku lokalnih plemenskih milicija koje bi pomagale afganistanskoj vojsci.

General Michael Rose, u doba rata na prostoru bivše Jugoslavije zapovjednik UNPROFOR-a u Bosni i Hercegovini, vjeruje da NATO nema dovoljno ljudi u borbi protiv talibana.

"Kao i kod svih pobunjeničkih ratova, tako je i u Afganistanu sada važnije zadobiti povjerenje i pristanak naroda nego ostvariti neku posebnu taktičku razinu ratovanja protiv talibana", rekao je Rose.

Generalove komentare u utorak objavljuje vojni think-tank u Kraljevskom institutu ujedinjenih službi.

Rose se nedavno vratio iz Afganistana i ocijenio da bi afganistanske plemenske milicije trebalo obučavati tako da se osposobe zajedno sa snagama zapadne koalicije i afganistanskom vojskom boriti protiv talibana.

"Ako zadobijemo potporu paštunskih plemena koja žive s obiju strana granice i razvijemo razumijevanje za složeni plemenski sustav, to bi moglo pomoći da zavlada sigurnost u ključnim istočnim i južnim pokrajinama Afganistana", napisao je Rose.

Britanski general bio je zapovjednik UNPROFOR-a u BiH od siječnja 1994. do siječnja 1995., o čemu je napisao knjigu "Misija u Bosni".

Kao svjedok obrane u tužbi Bosne i Hercegovine protiv Srbije za genocid pred Međunarodnim sudom pravde u Den Haagu, general Rose je kazao da vojska bosanskih Srba nije bila pod nadzorom režima u Beogradu, te se izjasnio protiv procesuiranja Srbije, ocijenivši da je to u interesu mira.

Barem dvojica stranih novinara pisala su da je general Rose nekim spornim postupcima spriječio akcije protiv tadašnjeg agresora, bosanskih Srba, izdajući sporne zapovijesti. General Rose je to opovrgnuo.

Post je objavljen 29.10.2008. u 21:16 sati.