Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/branitelj

Marketing

Pismo premijeru - dio VI



20.12.2006.

Kršćanstvo/ Katoličanstvo je, ako zanemarimo duboku vjersku i duhovnu kompnentu, u temeljnim interesima širokog, običnog puka. Pokušajmo na tren ovdje pristupiti iz potpuno prizemnog, uskog stajališta, da je prirodni interes mase u primarnom razlogu gole egzistencije. Interes mase suprotstavljen je interesu pojedinca ili uske grupe pojedinaca, koji u rukama drže poluge vlasti, medija, novca i sve ono čime mogu regulirati odnose u društvu. Na ovim sukobima često se rađaju ili nastaju priče o zavjerama, tajnim društvima i slično. U osnovi svega je ljudska slabost, odnosno osobina koja je ipak ljudska, da se teško odupire gramzivosti, pohlepi, težnjom za moći, tj. da ima od svega ovoga više nego što mu treba.

I sada tu nastupa kršćanstvo kao praktična životna filozofija koja poželjnom društvenom ponašanju daje ideološku komponentu koja bi trebala cementirati urednije ponašanje sveukupnog društva. Negdje u pozadini izrečeni stavovi, mogli bi se iščitati kao hereza ili bogohuljenje, da je vjera sredstvo s kojim bi se uređivali odnosi u društvu i da je to osnovna njena uloga, zaboravljajući pritom da načela od Boga dana jednako važe, kako za obični puk, tako i za one koji ih vode i koji bi im trebali biti uzor.

Upravo suprotno, ovo promišljanje o herezi, poništava činjenica da je neravnoteža stvorena među ljudima rezultat krive upotrebe slobode koju nam je naš jedini Stvoritelj, Gospodin i Bog podario, a naš zadatak je da uz pomoć svete Crkve slijedimo Njegov nauk, ne za Crkvu, ne za Boga, nego za nas same, jer mi smo Njegova svrha i Njegov cilj.



15.01.2007.

Kriza Crkve da ili ne, Kako ?, Zašto ?, Zašto kritika Crkve kao institucije. Možda sa potpunim pravom, jer ljudi instiktivno ne nalaze u Crkvi onu snagu i autoritet koji su očekivali, koju su nekada imali i koji im u stvari nedostaje. Napravimo sada ovdje usporedbu između naših osnovnih odgojnih zajednica, naših obitelji i naše šire Crkvene obitelji. Mi smo isto tako djeca Crkve, djeca Božja i trebamo stroge roditelje u liku majke Crkve i oca našega Stvoritelja.

Iz činjenice da ljubav i strogost kod djece rađaju sigurnost, nalazimo svu težinu i veličinu odgojne zadaće te na izgled ovi suprostavljeni pojmovi čine da odgoj djece nije lagana rabota, jer kada roditelji nisu strogi prema svojoj djeci i ne upućuju ih na pravi put, tu nema pravog odgoja ni prave obitelji. Sa ljubavi nam lakše ide iako je ponekad pružamo na krivi način, odnosno često ono što dajemo djeci, sebi samima tumačimo kao ljubav, ali to je prečesto samo umirivanje vlastite savjesti.

Za pravilno primjeniti strogost, tu uza sva naša nastojanja ne uspijevamo reagirati na pravi način, ovdje nam posao otežava činjenica da su narušene neke tradicijske vrijednosti koje su nam bile vodilje u našem odrastanju. Ne očekujmo pomoć od nekakve imaginarne šire društvene zajednice, mi smo ta zajednica, i naša osobna hrabrost i istupanje u javnosti i na lokalnoj političkoj razini, čine novi obrazac ponašanja nas samih, a s time i naše djece.


21.01.2007.

Drugim riječim, zašto poruke Crkve ne dopiru do javnosti, do srca ljudi, zašto upiti poput ovih : zašto Crkva ne digne svoj glas, zašto ne povede narod, zašto ne kritizira negativnosti u društvu. Oni koji čitaju crkveni tisak, koji prate nedjeljne propovjedi, ne postavljaju ta pitanja, svjesni su da je Crkva i te kako glasna i da ukazuje na bitne stvari koje treba mijenjati u društvu. Ali nije u tome problem, bilo koji segment ljudskog djelovanja, bilo koje pitanje da se postavi kao problem pred društvo, veću ili manju zajednicu, grupu ili pak pojedinca, odgovor se nalazi u Bibliji, Svetom pismu, Riječi Božjoj.

Zašto se odgovori na ova pitanja ne potraže na jedinom mjerodavnom mjestu, zašto Crkva ne uspijeva Sveto pismo ponuditi kao jedini univerzalni odgovor. Možda se odgovor krije u odgovoru na postavljeno pitanje iz početka prethodnog pasusa, Crkva je izgubila autoritet koji je nekada imala, te ne može nastupiti kao stroga majka u suglasju sa Ocem našim nebeskim, da bi kao strogi i pravedni roditelji, u punoj spoznaji istinske ljubavi, svojoj djeci donijeli obilje Božanskih darova.



Post je objavljen 05.10.2008. u 07:31 sati.