Pregled posta

Adresa bloga: http://blog.dnevnik.hr/totekic

Marketing

ewo konačno malo o meni...

dakle ja sam tomislav v. iz čakovca. imam 14 g. i idem u 8.r. u III.oš.čakovec. čime se ja bavim? sim i svačim... najviše novinarstvom i svim vezanim uz to... fotografija,... itd... kaj me zanima u životu??? kao što rekoh novinrstvo, fotografija, automobili, tehnoligija,... dalo bi se tu još nabrajat...

DOBRO DOŠLI U ČANG KONG VEC!

Kad su prije nekoliko godina u Čakovcu počeli nicati kineski dućani kao gljive poslije kiše, nisam se time previše opterećivao.Iako ih ima doslovce iza svakog ugla, to ne znači da u njima moram kupovati. A tko voli….
Nedavno mi je, međutim, jedan prijatelj ispričao kako je u Intersportu skoro kupio reebokice s etiketom MADE IN CHINA. Moram priznati da nisam baš lud za shopingom i hodanjem po dućanima, ali sam se za potrebe novinarstva i ovoga članka odlučio žrtvovati. Baš me zanimalo gdje se sve u našem gradu mogu pronaći kineski proizvodi. Nisam otišao dalje od centra, ali rezultati su bili zapanjujući. Ovdje gotovo da i nema dućana u kojem ne možete kupiti nešto kineske proizvodnje! U robnoj kući znakovitoga imena Međimurka teško ćete naći nešto međimursko, (izuzetak je samoposluga u kojoj možete kupiti međimurski kruh, široke rezance, mlince ili domaći sir i vrhnje), ali zato kineske robe ima koliko ti srce želi. Na svakom odjelu ponešto. Od školske i informatičke opreme, tehničke robe, odjeće i obuće, do igračaka. (Tamo sam, usput rečeno, otkrio još jedan kineski dućan za koji nisam ni znao da postoji!) U većini butika i dućana s obućom slična je stvar. Iako ne nose kineska imena, svi oni nude manje ili veće količine spomenute robe. No, ako ste pomislili da je ovo sve, prevarili ste se. Šlag sam, kao što je i red, ostavio za kraj. Na samom izlazu iz centra grada nalazi se Međimurjeplet. Za one koji ne znaju, prodavaonica autohtonih međimurskih proizvoda pletenih od šibe. Ulazim u novu, lijepo uređenu prodavaonicu. Pristojno pozdravim prodavačicu i „prodam“ joj priču kako pišem nekakav tekst o autohtonim međimurskim proizvodima za naš školski list, te je zamolim da malo razgledam i napravim nekoliko fotografija. Nekoliko trenutaka divio sam se pletenim stolovima i stolicama smještenim u središtu prodavaonice, a onda mi pogled zapne za veliku policu uz njezin lijevi zid. Protezala se od poda do stropa, a s nje su me gledale košare u svim bojama od sumnjivog materijala i još sumnjivije kvalitete. Pođem prema njima, a prodavačica za mnom, zbunjeno objašnjavajući:“To ti nisu naši proizvodi. Naša je samo šiba.“ „Nije važno“, odgovorim ljubazno, „snimit ću nekoliko za usporedbu.“ Napokon stižem do ove zanimljive police i uzimam u ruku jednu kričavo zelenu košaru. Na njenoj unutrašnjoj strani bijeli se etiketa, a s nje, pogađate i sami, vrište dobro poznata slova: MADE IN CHINA.
Mislite da pretjerujem? Dođite, pa provjerite sami. Dobro došli u ČANG KONG VEC!

z tim radom sam bil na državnoj smotri LiDraNo v dubrovniku.


Post je objavljen 26.10.2008. u 21:44 sati.