Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/rusalka

Marketing

rose: Hades, Persephone i Minthe ...


Photobucket
photo by flickr

(prethodni nastavak)


Još jednom se zavrtjelo kolo vremena, ljeto je smijenilo proljeće, jesen je smijenila ljeto ... bližilo se vrijeme da se Persephone oprosti s materom i vrati u Podzemlje ... nastavio je Morpheus s pričom.

No, te se jeseni Persephona namjeravala vratiti u Svijet sjena ne kao oteta djevica već kao Kraljica podzemlja, kao Ona čijeg se imena pribojavaju smrtnici i bogovi, kao ona čije se ime ne izgovara. Kad joj je mati otkrila Hadesovu nevjeru, u submisivnoj se Persephoni probudila Persephona osvetnica, svjesna svoje moći.
Demetra je toga proljeća kćer uvela u tajne misterije inicijacije, u kojima je Persephone do tada uvijek odbijala sudjelovati. U kovitlacu isprepletenih tijela, pod svjetlom mjeseca, na svježim oranicama Aeoliana, Persephone se prepustila ljubavnim užitcima i podala Pirithousu, svojem nekadašnjem proscu, otkrivajući uživanje neopterećeno ljubavlju. Narove sjemenke kojima ju je nahranio Hades izgubile su moć nad Persephonom, ona se više nije morala vratiti u Podzemni svijet.

No, Persephone se ipak odlučila vratiti, ovoga puta svojom voljom.

Photobucket

Kad ju je Hades zaskočio na obali Cocytusa, Minthe još uvijek ništa nije znala o ljubavi. No, Minthe je bila najada, pripadnica roda strastvenih vodenih nimfi. U njezinim je žilama kolala vrela krv pa se njezino tijelo odazvalo Hadesu, čak i dok mu se još uvijek odupirala. I, dogodilo se čudo, u trenutku kad mu se otvorila poput cvijeta, Hades se iz silovatelja pretvorio u ljubavnika, strast se stopila s nježnošću ...
Bog podzemlja se zaljubio a Minthe mu je ljubav uzvratila.

Had je namjeravao Minthe skriti u jednoj od hadskih pećina. Uz pomoć Titana zarobljenih u Tartarusu u pećinu je doveo bistri iskričavi izvor koji je oblikovao ovalno jezerce pod svodom od ametista i safira, tako nalik očima voljene najade. No, ponosna je Minthe odbila Hadesovu ponudu i ostala živjeti u valovima Cocytusa. Dođi kad me poželiš, rekla mu je. Dođi, nadajući se da ću i ja poželjeti tebe. No, iako se sama sebi zaricala kako će mu barem pokoji puta reći kako ga toga dana ne želi, to joj nikada nije uspijevalo.

I dok je Hades Persephonu morao nahraniti narovim sjemenkama da bi mu se vraćala, Mynthe je sama progutala pregršt mogranjeva sjemena kako je ništa ne bi moglo razdvojiti od voljenog.

Photobucket

Persephone je te jeseni, vrativši se u Podzemni svijet, bračnu postelju opet zatekla praznu. Ljubavi je nestalo, a strast prema Hadesu nikada i nije osjećala, no Persephoni je, kao razmaženom djetetu, odbačena igračka postala ponovo zanimljivom zato što je za njom netko drugi posegnuo. Iako nije imala hrabrosti suočiti se s mrskom suparnicom, znala je kako će je se riješiti.

Mati Demetra poučila ju je čaroliji:
Moraš se domoći nečega što joj je pripadalo ... a tada ...

Persephone je čekala zgodnu priliku, a ta se prilika ukazala i prije no što joj se nadala. Pretražujući Hadesov plašt, u naborima je pronašla uvojak zlatne kose. Bacila je uvojak na sivi hadski pijesak i zgazila ga petom. Iz dubina Cocytusa začuo se jecaj a zlatni se uvojak pod Persephoninim stopalom prometuo u busen mirisne travke. Čarolija je djelovala, Minthe se pretvorila u mentu, no Persephona je uskoro poželjela da su je čini izdale.

Jer, kad god bi Persephone zakoračila, u otiscima njezinih stopa nicali bi bokori mente, cvjetajući i mirišući ...


Photobucket

Hades, Persephone, Minthe ...
Nesretnici ... nije ih moglo snaći gore prokletstvo
, rekla je Rose.

Ah, Rose, u tebe je srce suviše meko ...
Žališ ih sve troje, a ja mislim kako nijedno od njih ne zavrjeđuje sažaljenja
... nasmijao se Morpheus.
Dobili su što su tražili ...
Persephone je zadržala krunu, a Minthe će vječno mirisati svome ljubavniku
...

Rose je samo uzdahnula pomislivši kako njezin Bog snova, unatoč tomu što pamti vječnost, još uvijek nije uspio odrasti: Ponekad mi se čini da volim okrutno dijete ...

Dok su šutke koračali dalje kroz smetove, približavajući se Cocytusu i Tartarusu, Rosei se učinilo da ispod ledenog pokrova osjeća blag i nježan miris mente ...

(nastavak slijedi)

Copyright © 2008. by rusalka- zabranjeno korištenje objavljenih radova bez pristanka autora.






dani ruža, noći vina i mjesečine,
k'o niti srebrne paučine ...

a Ti i ja, Jedini, isprepleteni,
mjesečinom opijeni,
u ljubavnu zamku
uhvaćeni,
ružičastim nitima vezani,
pijani od ljubavi i mjesečine
s usnama na rubu čaše
ispijamo žedno
naše dane ruža, naše noći vina ...

kad ispijemo vino
kad uvenu ruže
kad razbijemo čašu
kad dohvatimo Mjesec
kad zavlada pomrčina ...
... i kad trijezno jutro svane ...

još uvijek smo budni, još uvijek smo žedni,
moja Željo pusta,
još uvijek se
traže
još uvijek se
nađu ...

... naša žedna usta
...



Pero i Đuro: I mi smo tu ...





Post je objavljen 28.10.2008. u 23:59 sati.