Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/angelo1

Marketing

U KOJEM SPOTU JA TO GLUMIM?


Zašto sam se naljutio na "24sata" i zašto tamo ne mogu prepoznati svoje izjave...

Poradi nekoliko poslića i administrativnih obveza – koje su neizbježne pri prelasku iz jedne "firme" u drugu - morao sam prije dva dana (četvrtak, 23. listopada) skoknuti do Zagreba. Sve sam obavio, osim kupovine nekih sitnica. Htio sam također ostati do kraja dana i nazočiti otvorenju izložbe u Klovićevim dvorima, ali nešto me "tjeralo" iz metropole (kao da sam osjećao eksplozivni miris baruta). Zato sam stigao na drugi dio košarkaške utakmice, koju su naše Gospićanke dobile u srazu sa Španjolkama.

Naravno, sada mi je svaki jednodnevni posjet Zagrebu povezan i s posjetom nekolicini prijatelja, pa vrijeme iscuri prebrzo kao najfiniji pijesak u maloj klepsidri. Tako sam u kratkom druženju s dvojicom, koji redovito listaju sve dnevne novine (kao i ja, osim tek ponekad "24sata"), iznenada dobio u lice pitanje kao dvije rukavice: "Je li istina da glumiš u spotu Nives Celzijus?" Odmah sam se, po navici, spontano prekrižio i upitao: "Ljudi, što vam je, o čemu vi govorite?"

Tada su mi kao "corpus delicti" pokazali dnevni list "24sata" od utorka (21.10.2008.) u kojem doista na rubu 19. stranice (koja s prethodnom čini cjelinu i opisuje neke scene iz novog spota pjesme "Bijesna", što je garnirno izjavama Nives Celzijus), na kraju tekstića o suđenju Nives Drpić i njezina oca, stoji da se pjevačica u međuvremenu priprema za promociju albuma u klubu Gallery. A onda slijedi novinarsko poentiranje: "Pozvat će i Don Kaćunka, koji ju je podržao u izdavanju knjige.
- On će sigurno biti u mom novom spotu – šali se."

Dakle, to bi značilo da je Nives Drpić U ŠALI izjavila da ću ja biti odnosno glumiti u njezinu novom spotu! Ali "najbolje" od svega je naslov toga teksta, koji je smješten ispod fotografije pjevačice i koji je čak stavljen u navodnike, a glasi: "Don Kaćunko će glumiti u mom idućem spotu!"
Očita je urednička namjera da ostane nejasno je li riječ o upravo snimljenom spotu (s golim policajcima, gdje bi se "lako uklopio" i bivši policijski kapelan!) ili pak o nekom budućem uratku!

Da ne povjeruješ! Shvaćam i poznajem uredničku slobodu i težnju toga lista provociranju, ali – što je previše, previše je! Ako je ISTINA da je Nives to izjavila U ŠALI, kako je moguće da (odnosno s kojom namjerom?) urednik u NASLOV (i to u navodnicima!) stavlja iskrivljenu izjavu kao da je izrečena BEZ ŠALE?! Zar urednik "24sata" smatra da smo nas dvojica zajedno koze čuvali ili je pak nešto drugo "u kuhinji"?

Srećom, vidjevši da sam više nego iznenađen grozno uvredljivom manipulacijom, jedan od dvojice prijatelja nazvao je odmah svojega prijatelja novinara koji je bio na "presici" s koje "24sata" prenosi "izjave". Čovjek kaže, a na prijateljevo inzistiranje zakune se da je čuo i zapamtio što je Nives odgovorila (na provokaciju hoću li ja nastupiti u njezinu novom spotu) - naravno ne potpuno doslovce, ali smisao je sljedeći: "Ne vidim što bi on tu trebao raditi, niti mi je bilo na kraj pameti da ga zovem u spot...!" Uostalom, postoje svjedoci!

Tek tada sam shvatio zašto je novinarka "24sata" (poštedjet ću je pa neću spominjati njezino ime, jer novinari samo odrađuju "domaću zadaću") uporno i dugo inzistirala da komentiram novi spot pjesme "Bijesna". Rekao sam joj da spot nisam vidio jer uopće ne gledam televiziju više od 28 godina, a ni video-zapise na portalima. (Uostalom, spot još uopće nije ni prikazan, rekoše mi i prijatelji, nego samo nekoliko "udarnih" screen shotova i fotografija u novinama, kako bi se postigao što veći učinak reklamne provokacije). Ipak, spot ću možda komentirati kad ga vidim.

Poslije sam – čudne li podudarnosti! – na drugom mjestu (kod jednog estradnog mahera) čuo tu famoznu "bijesnu" pjesmu! Usput ću sada reći i ovo: pozorno sam je dvaput preslušao i, premda ne slušam tu vrstu glazbe ali donekle pratim estradu, mogu reći da nema veze s "turbo folkom", kako je "provaljeno", nego je riječ o vrlo plesnoj i nimalo bijesnoj pjesmici koja će sigurno postati radijski i disco hit.

U svakom slučaju, želim urednike "24sata" podsjetiti da sam, nažalost, do sada redovito teškom mukom jedva mogao prepoznati svoje vlastite izjave u tom listu (u broju od petka, 24.10.2008. točno su prenijeli dvije-tri rečenice, ali iz konteksta petominutnog razgovora!), ter im posvijestiti da su prema meni ovaj put postupili krajnje uvredljivo i nekorektno ter da bi njihova kulturna isprika sve riješila. U suprotnom, budući da sam svjestan kako je svako "tužbakanje" s medijima mlaćenje prazne slame pa ne želim angažirati odvjetnika, zamolit ću ih za razumijevanje što se više NIKADA neću odazvati njihovu pozivu za bilo kakvu izjavu! I što god u bilo kojem kontekstu o meni ili "od mene" objave – objavljujem da TO NISAM JA! I unaprijed ću im zahvaliti na neuznemiravanju!



Post je objavljen 25.10.2008. u 21:02 sati.