Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/fsrtrsat

Marketing

Naše bratstvo organiziralo II. nacionalni susret o beskućnicima

Free Image Hosting at www.ImageShack.us


Nakon prošlogodišnjeg Prvog nacionalnog susreta o beskućnicima održanog u Splitu, Franjevački svjetovni red s Trsata danas je pod pokroviteljstvom trsatskih franjevaca, Grada Rijeke i Vlade RH, drugu godinu zaredom na jednom mjestu okupio sve relevantne čimbenike u radu s ovom, sve brojnijom populacijom u hrvatskom društvu.
Tako su se u Pastoralnom centru Svetišta Majke Božje Trsatske okupili predstavnici Ureda za ljudska prava u ime Vlade RH, Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi, Grada Rijeke, Primorsko-goranske županije, Riječke nadbiskupije, Centra za socijalnu skrb Rijeka, stručni suradnici iz Pule i Zagreba, volonteri riječkog prihvatilišta te djelatnici kuća za beskućnike u Rijeci, Splitu, Zadru, Karlovcu, Osijeku i Varaždinu.
Osnovni cilj ovakvih susreta je senzibilizirati širu javnost o ljudima bez krova nad glavom i upoznati s programima koji imaju za cilj poboljšanje životnog statusa beskućnika.
Susret je započeo prikazivanjem dokumentarnog filma "Korica kruha" autora Dražena Bušića o životu beskućnika u Zagrebu i Rijeci. Sudionicima je predstavljen prvi broj prvog hrvatskog uličnog časopisa o beskućništvu i srodnim društvenim temama "Ulične svjetiljke" čiji je izdavač FSR Trsat, ujedno i provoditelj riječkog prihvatilišta "Ruže sv. Franje". Prvi broj je dosad tiskan u 3.000 primjeraka, kao plod suradnje svih hrvatskih prihvatilišta i prenoćišta za beskućnike. Pozivu na susret odazvali se i Udruga "Kralji ulice" iz Ljubljane koja provodi isti projekt časopisa za Sloveniju.
Središnji dio susreta bio je okrugli stol 40-ak sudionika koji su na temelju dosadašnjih, uglavnom višegodišnjih iskustava i problema u radu s beskućnicima donijeli zaključke koje će potom uputiti Vladi, Ministarstvu i ostalim državnim institucijama, nadležnim za ovu socijalnu kategoriju ljudi. Najduža rasprava vodila se oko definiranja složenog pojma beskućnik, koji u najužem smislu riječi označava osobu bez stana, redovitih financijskih sredstava i materijalne imovine. Iskustva rada pokazuju da među beskućnike sve češće spadaju djeca bez odgovarajuće roditeljske skrbi, razvojačeni hrvatski branitelji, psihički bolesne osobe, a potencijalni beskućnici su i podstanari. Isto tako, osjetljiv je nedostatak financijske pomoći od strane države, iako se svake godine u nekom od hrvatskih gradova uz pomoć lokalnih i crkvenih vlasti otvori novo sklonište za beskućnike.
Prvi puta u nazočnosti predstavnice Ministarstva, ljudi s terenskim radom s beskućnicima iznijeli su niz prijedloga na koji način poboljšati status dosad najčešće obespravljene skupine hrvatskog društva. Dogovoreno je da koordinacija hrvatskih prihvatilišta za beskućnike u što skorijem vremenu ugovori sastanak s Doricom Nikolić, državnom tajnicom za socijalnu skrb pri MZSS, kako bi se prvenstveno uputio zahtjev za uvršćivanjem pojma beskućnik u Zakon o socijalnoj skrbi, bez čega će proizaći još mnogo problema u radu te dovesti opstojnost jedinih utočišta za beskućnike pod veliki znak pitanja.


Post je objavljen 24.10.2008. u 18:00 sati.