Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/rusalka

Marketing

rose: o Hadesu i Persephoni ...


Persephone abducted by Hades, marble sculpture by Gian Lorenzo Bernini, 1621–22; in the Borghese Gallery, Rome.

(prethodni nastavak)

Hades, Zeusov mlađi brat je 'Zeus Podzemlja', vladar i apsolutni gospodar Svijeta sjenki ... počeo je pripovijedati Morpheus.

...

Nakon rata u kojem su Bogovi pobijedili Titane, Zeus, Posejdon i Hades, trojica božanske braće, najmoćniji među bogovima, podijeliše svijet na tri dijela, nastavio je Morpheus s pričom.

Zeusu pripade nebeski Olimp, Posejdonu mora i oceani ... a Hadesu podzemni svijet i vlast nad dušama umrlih. Sinovi Cronusa i Rhee počeše uživati u neograničenoj vlasti koju osvojiše silom. Sva trojica bijahu slične naravi, naprasite, prgave, pohlepne i požudne. Vječnost su kratili poigravajući se sudbinama smrtnika i manje moćnih bogova, kažnjavajući ih ili nagrađujući prema svome hiru.

Jednog je proljeća Hadesa opčinila ljepota Persephone, Demetrine kćeri. Ugledavši blijedu crnokosu djevojčicu kako bere narcise, poželio ju je istoga trena. Ne časeći ni časa, oteo ju je i odvukao u Podzemlje. Grubo ju je silovao prve bračne noći, a sljedećeg je jutra klečao pred njezinim nogama, moleći je za oproštenje.
Osvojen Persephoninom ljepotom i čednošću, Hades, koji je do tada postelju dijelio samo s razvratnim božicama, zaljubio se u otetu smrtnicu i odlučio je zadržati u Svijetu sjenki. Učinio je sve da mu Persephona oprosti, obasuo ju je pažnjom i obećao joj da će njezinoj postelji prilaziti samo kad ga ona pozove, da će je ljubiti samo kad mu ona to dopusti.

Pošto je ljutita Demetra, Persephonina mati, ucijenila Zeusa, zaprijetivši da će smrtnicima uskratiti žetvu, zaustaviti rast i cvjetanje svega bilja, vrhovni se poglavar Olimpa našao na muci. Morao je presuditi u sporu između svoga brata Hadesa i Demetre, a to mu nije bilo nimalo lako. Iako je cijeli Olimp očekivao da će Zeus presuditi u korist brata, njegova je odluka bila da Persephona jesen i zimu provodi s Hadesom u Podzemlju, a proljeće i ljeto s materom Demetrom, na Površini.

Zašto je Zeus donio takvu odluku znao je samo on.

Tajna je bila u tome što je Zeus jednom u tajnosti pohodio Demetru te je Persephona ustvari bila Zeusova kći. Ni Zeusu ni Demetri nije bilo u interesu da se ta tajna sazna, Zeus se bojao svoje ljubomorne žene Here a i Demetra bijaše u braku s jednim smrtnikom pa nije željela da muž otkrije njezinu nevjeru.
I Zeus i Demetra pristadoše na kompromis, bojeći se otkrivanja tajne.
Tajna Persephonina rođenja ostade skrivena, baš kao što je ostala skrivena i tajna rođenje njezine majke Demetre.I Kronos, otac Zeusov, u tajnosti je obljubio Demetrinu mater, pa je Demetra bila Zeusova sestra, Zeus bijaše Demetri i brat i ljubavnik, a Persephoni i otac i ujak.
Sirote li Persephone! I otac joj i muž istodobno bijahu i ujaci ...
Možda je upravo stoga Persephona, iako nije znala istinu, prema Hadesu osjećala i privlačnost i odvratnost, pa je istodobno željela i pobjeći i vratiti mu se.

...

Photobucket
Rossetti, Dante Gabriel: Persephone with Pomegranates


...

I Demetra i Hades bijahu nezadovoljni Zeusovom odlukom, oboje su željeli Persephonu samo za sebe, no morali su se pokoriti Gromovnikovoj volji. Nesretnu Persephonu nitko nije ništa ni pitao, ona se morala pomiriti sa sudbinom vječne rastrzanosti između muža i matere, svjetla i tame, živjeti pola godine na Zemlji, a pola godine u Podzemlju, i ne sluteći da joj je muž ustvari ujak, i ne sluteći da ju je obmanuo, nahranivši je sa šest narovih sjemenki kako bi mu se uvijek poželjela vraćati.
I doista, Persephona se svake jeseni iznova vraćala Hadesu.
Iako ju je Zeus na Hadesov nagovor iz smrtnice pretvorio u božicu, ona nikada nije prisustvovala božanskim okupljanjima, ne samo zbog muževljeve ljubomore već i zbog sjete od koje je bolovala.
Muževljevi neutaživi seksualni apetiti i vječna rastrzanost između matere i muža iscrpljivali su Persephonu. Iako joj je obećao da joj neće prilaziti dok ga ona u svoju postelju ne pozove, Hades bi je, svake jeseni, kad bi mu se vratila, izmučen dugom apstinencijom, svaki puta iznova silovao, kao i prve bračne noći. Potom bi se sutradan ujutro, svake godine ponavljao isti ritual, Hades bi klečao pred njom na koljenima i ponovo se zaklinjao da se to nikada neće ponoviti, a Persephona mu je opraštala iako je znala da tim obećanjima ne smije vjerovati. Ona je ipak ljubila svoga božanskog supruga, iako je željela da i on nju ljubi kao i ona njega, s nježnošću bez strasti. Persephona u bračnoj postelji nikad nije uživala, sjećanje na Hadesovo nasilje u prvoj bračnoj noći uvijek bi je u tome sprječavalo. Ipak, kad god bi joj ponestalo izgovora, ona bi se mužu podavala nevoljko, bojeći se da bi mogla izgubiti njegovu ljubav ako mu uskrati tjelesni užitak.

Vječnost je prolazila, a Hades je pola godine provodio u iščekivaju Persephone dok bi ona boravila s materom, a drugu polovicu godine, kad bi mu se Persephona vratila, moljakajući i iščekujući njezinu milost. Do ženidbe on je živio razvratno, ljubakajući se s božicama i nimfama, a sada se, želeći ostati vjeran Persephoni, suzdržavao i seksualno izgladnjivao ...

Cijeli je Olimp promatrao Hadesove muke, naslađujući se i iščekujući neizbježno. A neizbježno se konačno i dogodilo ...

... Hades je jednoga dana, na izmaku jednog ljeta, sjedeći na obali Cocytusa, ugledao najadu Minthe ...


(nastavak slijedi)

Copyright © 2008. by rusalka- zabranjeno korištenje objavljenih radova bez pristanka autora.








Post je objavljen 24.10.2008. u 23:59 sati.