Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/zoranostric

Marketing

Politika je previše ozbiljna stvar, da bismo ju prepustili političarima!



Slika lijevo: plakat s prvim pozivom na prosvjed protiv tvornice kamene vune u Potpićnu, siječnja 2007. Ja sam ovdje objavio foto-reportažu s drugog prosvjeda, 30. kolovoza o.g.

Često građanski aktivisti i udruge, kad organiziraju neku akciju ili kampanju, inzistiraju kako je njihovo djelovanje nepolitičko, imajući u vidu, zapravo, da je nestranačko.

Riječ je o opasnom brkanju pojmova koje nameće politička elita, odnosno dominantni diskurs "tehnizirane politike", gdje se politika smatra isključivom domenom političkih stranaka, odnosno njihovih vrhova (političke i društvene elite), a ne svakog državljanina. To je suprotno izvornom pojmu politike i pojmu demokracije.

Citiram iz jedog članka objavljenog 2006. u časopisu Filozofska istraživanja:

"Tehnicizirana" politika, te u tom kontekstu zaborav pojma dobra kao čovjekova dobrog života, čini nužnim ponovnu procjenu pojma političkog, što rezultira ispitivanjem njegove biti. U tom se smislu antičko-grčka percepcija politike pojavljuje ključnom u potrazi za odgovorom. Aristotelova praktična filozofija kao jedinstvo etike, ekonomike i politike predstavlja se u svojoj punini upravo kao philosophia anthropina - filozofija o ljudskim stvarima. U takvom kontekstu politika ostaje izraz ljudske prirode, znakovito ukorijenjena u širini ljudskog života kao put ili način ostvarivanja njegovih najviših stremljenja. Bivajući takovom, neraskidivo je povezana sa svojom svrhom - zajedničkim dobrom građana; država djeluje kao politička zajednica utemeljena na načelima slobode i pravednosti.


Ako ste građanin, zainteresiran za javno dobro, za slobodu i za pravednost - nemojte pristajati na floskulu "ne zanima me politika"! Vi ne želite da političke stranke i lideri vama manipuliraju, i u pravu ste. Međutim, ne samo da nisu "politika" samo političke stranke, nego još i više: zalaganje bilo kojeg običnog građanina za javno dobro izvorno je političko djelovanje, dok 99 posto onoga čime se "političari" redovno bave to nije; bave se, pretežno, politikanstvom. (Najsmješnije je kad sami političari kažu kako neku temu ne treba "politizirati".)

Na tu temu rekao je Slovenac Rastko Močnik, sociolog, kojega se dobro sjećam iz diskusija i previranja 1980-ih. (Video s njegovim izlaganjem, na slovenskom naravno, možete pogledati na portalu vest.sl.)

Anti-politički stav nemanja konzistentnog političkog programa postao je uvjet egzistencije “onih koje još uvijek zovemo političari“. I dalje: stranački život propada kada u njemu ne sudjeluje niti jedna stranka koja želi (ići) preko građanske političke demokracije. Ukratko: ljudski razumljiva želja današnje političke klase je uništiti politiku.


Desno: prosvjed sindikata na Trgu bana Jelačića, travanj 2008. (slika je s portala javno.com) Okupilo se 50.000 ljudi. Opći je dojam međutim bio da je pristup sindikalnih lidera preblag.

Nasuprot takvim tendencijama klase političkih profesionalaca, stranka Zelena lista, pridružena članica Europske zelene stranke, zastupa načelno aktivne demokracije kao prvi od svojih šest programskih ciljeva.

1. Aktivna demokracija

* Odgovornost političkih predstavnika/predstavnica, aktivnost i uključenost građana/građanki.
* Pristup građana/građanki svim informacijama; građanska inicijativnost i udruživanje; sudjelovanje (participacija) građana/građanki u procesu pripreme, donošenja i provođenja odluka.
* Suradnja političara, državnih službenika, stručnjaka i zainteresiranih građana/građanki na ostvarivanju općeg dobra..
* Razbiti zatvorenost politokracije i birokracije; učiniti državnu upravu, sudstvo i lokalnu samoupravu učinkovitim.
* Sustavno raditi na pojednostavljivanju i međusobnom usklađivanju zakona i propisa.
* Zaustaviti uništavanje prirodnih i ljudskim radom stvorenih resursa i trajno ih štititi. Zaustaviti njihovu rasprodaju (privatizaciju), kojoj je svrha, uvijek, samo bogaćenje elita
* Politika kao servis društva, a ne samo borba za moć.


Na tu temu objavio sam programatski članak Nema ekologije bez demokracije.

Politika je previše ozbiljna stvar, da bismo ju prepustili političarima! Može li to biti politički program? Pa - može. Političke sranke su "špice" društvenih pokreta, koji su kao takvi eminentno politički. Ta teza naravno nije "čarobni štapić". Kod nas postoje problemi i na strani "civilnoga društva", o čemu sam već pisao i pisat ću opet.

Post je objavljen 22.10.2008. u 23:54 sati.