Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/kawarimono

Marketing

Daruma

Daruma Daruma lutke, također poznate kao Dharma lutke, su japanske šuplje, bez nogu i ruku, lutke za želju, modelirane prema Bodhidharma- u, osnivaču i prvom patrijarhu zen- a. Tipične boje su crvena (najčešća), žuta i bijela. Lutka ima lice s brkovima i bradom, i oči potpuno bijele boje. Koristeči crnu tintu, popunjava se desno oko dok mislite na želju. Kada vam se žalja ostvari, popunite i lijevo oko. Po tradiciji prvo se ispunjava desno oko, dok lijevo ostaje prazno dok se želja ne ispuni.
Večina Daruma lutaka je muško, no postoje i ženske verzije, a zovu se Hime Daruma tj. Princeza Daruma.

Najpoznatiji tip Daruma lutaka je 'okiagari' tj.samo-uspravljana Daruma. Na dno se stavljalo nešto teže tako da se vrate u uspravan položaj ako iz pokušate okrenuti na bočnu stranu. Kao takav, Daruma je postao simbol za optimizam, upornost, odlučnost i jaku volju. Baziran je na starijoj samo-uspravljanoj lutki „mali debeljuškasti svečenik“ (okiagari koboshi). U 17. Stoljeću dječja pjesma opisuje samo-uspravljanog Darumu kao i njegovog modernog ekvivalenta:
(oprostite, ali se rađe ne bi upuštala u prevađanje pjesmice ^^;) Daruma

Hi ni! fu ni!
Fundan Daruma ga
Akai zukin kaburi sunmaita!
Once! twice!
Ever the red-hooded Daruma
Heedlessly sits up again!


Neke lutke imaju karaktere (kanji-e) na obrazima koji su objašnjavali želju ili molbu koju je vlasnik poželio, kao recimo zaštita voljenih. Prezime vlasnika se pisalo na bradi.
Sve dok želja nije ispunjena, Daruma se izlaže na najvišu točku u kući, obično u neposrednu blizinu Budsudan- a (Budistički oltar-kućica). To je običaj ako imate samo jednog Daruma- u.

Daruma- u obično možete kupiti blizu Budističkih hramova, a cijene se kreću od 500 yena (25 kn) za manje lutke (oko 5 cm), pa sve do 10,000 yena (500 kn) za veće lutke (60 cm).

Izrada Daruma Izrada Daruma Izrada Daruma
[Izrada Daruma]

Običaj je spaljivati Daruma- e na kraju godine. To je ritual pročišćivanja Kami- a (japanska riječ koja znači duša (Bog) u Shinto vjeri), kako osoba ne bi odustala od svoje želje, ali i mogući drugi put kako bi se želja ostvarila. Ako je Daruma kupljena u hramu, možete je u istom vratiti i spaliti. Lutke kupljene u hramu imaju svoju oznaku i mnogi će je hramovi odbiti spaliti ako je nemaju. Najpoznatije spaljivanje Daruma je na 'Daruma Spomen Usluga' u Dairyuu-ji u Gifu- i, Gifu Prefektura, Japan, a održava se na početku svake godine. Daruma- e

Kontraverzni aspekti ~
Kasnih 90- ih, nekoliko društava za zaštitu ljudskih prava i aktivista izjavila je da rađenje Daruma bez očiju (i sve vezano uz to) diskriminira slijepe. Neki mediji i političari, kako bi izbjegli negativni publicitet, prestali su prikazivati Daruma- u bez očiju.

O Daruma- i ću najvjerojatnije pisati još, budući da postoji interesantna priča o postanku ove lutkice sreće ^^


Post je objavljen 23.10.2008. u 01:42 sati.