Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/opsa

Marketing

Mostar: Počela konferencija o euroatlanskim integracijama

U organizaciji Centra za međunarodne odnose Banja Luka i Atlantic Treaty Association iz Bruxellesa, u Mostaru je u srijedu otvorena treća dvodnevna Konferencija "Uloga civilnog društva i medija u BiH u kreiranju javnog mišljenja o integracijskim procesima - Mediji i civilno društvo u procesu europskih integracija". Konferencija se održava u sklopu serije Balkan mozaik i odnose se na sudjelovanje nevladinih organizacija u kreiranju javnog mijenja i kreiranju ukupne atmosfere u cilju demokratizacije ukupnog društva na putu ka euroatlanskih integracija.

Glavni tajnik Atlanskog vijeća u Bruxellesu Troels Froling rekoa je kako je put ka integraciji u NATO i Europsku uniju nešto o čemu se prvenstveno odlučuje na osnovi socioekonomskog i općeg razvoja u jednoj zemlji te da su najvažnije dimenzije na putu razvoja demokracije - javnost, parlamentarna kontrola i javni izbori.

- U vašoj zemlji tu postoje posebni izazovi s obzirom da imate te tri povijesne zasnovane grupacije, odnosno etničke grupe, ali mi smo od samog početka radili sa svim predstavnicima, posebice s mladima jer smatramo da su mladi ljudi spremni da ostave iza sebe sve negativne stvari koje su se dogodile u prošlosti i da jednostavno krenu naprijed - izjavio je Froling.

Govoreći o ulozi medija u demokratskom društvu, Froling je istaknuo kako je to uloga najvažnijega demokratskoga kontrolora te da su mediji četvrta snaga u demokraciji, odnosno četvrta grana vlasti.

- U zemljama koje su u procesu razvoja demokracije veoma se često događa da novinari izvještavaju samo o onome o čemu bi političari željeli da oni izvještavaju, a upravo je izazov u izgradnji demokratskoga društva baš to da novinari političarima postavljaju ona neugodna pitanja na koja političari ne bi željeli odgovoriti. U idealnom svijetu novinari i mediji postaju osnova za građansko društvo i za demokraciju - kazao je Froling.

Zamjenik ministara obrane BiH Igor Crnadak rekao je kako je BiH do sada učinila mnogo na putu euroatlanskih integracija, ali da su pred BiH ogromni izazovi i da će sve institucije koje rade na integracijama morati učiniti znatno više u idućem razdoblju.

- To podrazumijeva snažniji i detaljniji rad i kvalitetniji pristup ovim pitanjima jer to više ne može biti posao samo jednog ili dva ministarstva i zaista u idućem razdoblju moramo imati jedan širok i snažan napor - kazao je Crnadak.

Po njegovim riječima, druga bitna stvar je zadržavanje političkog konsenzusa oko integracija BiH u EU i NATO.

- Mi trenutno u zemlji taj konsenzus imamo, no smatram da ga ne trebamo olako shvaćati te da na njemu treba raditi jer BiH očekuje nastavak reformi i sve se treba raditi u dogovoru. Nije dobro bilo kakvo nametanje ili nasilno primjenjivanje postojećih rješenja i u odnosu na to uvijek je bolje imati jedan mali korak, ali korak oko kojega ćemo svi imati dogovor i zajedno ga napraviti - kazao je Crnadak.

Na dvodnevnoj konferenciji u Mostaru sudjeluju studenti novinarstva iz Mostara, Banje Luke, Sarajeva i Tuzle te predstavnici nevladinih organizacija.

Post je objavljen 22.10.2008. u 22:33 sati.