Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/knjigoljub

Marketing

Dubravka Ugrešić u konkurenciji za 'Feminu'



Roman 'Ministarstvo boli' Dubravke Ugrešić ušao je u izbor za prestižnu francusku književnu nagradu 'Femina'

Nagrada Femina utemeljena je 1904. kao alternativa francuskoj književnoj nagradi Goncourt. Specifična je po tome što su u žiriju samo žene, a u konkurenciju za nagradu ulaze pisci bez obzira na spol.

Dodjeljuje se za esej, roman pisan na francuskom te za prevedeni roman. U zadnjoj kategoriji je i 'Ministarstvo boli' Dubravke Ugrešić , roman objavljen u Hrvatskoj 1994. godine. Ime dobitnika ovogodišnje Femine bit će objavljeno 3. studenoga.

Roman je ove godine objavljen u Francuskoj, a tamošnja kritika ga hvali, kao i ranije u relevantnim medijima poput britanskog The Guardiana i njemačkog Der Spiegela.

Konkurenti Dubravki Ugrešić su mladi bosanski pisac Saša Stanišić s romanom prvijencem ‘Kako vojnik popravlja gramofon’, srbijanski književnik Vladimir Pištalo s romanom ‘Milenijum u Beogradu', Kate Atkinson, Ceridwen Dovey, Gail Jones, Charles Lewinsky, Dag Solstad i Sandro Veronesi.

Knjige Dubravke Ugrešić prevedene su na dvadesetak jezika i nagrađivane međunarodnim nagradama, među kojima je godišnja švicarska nagrada za najbolju knjigu eseja Charles Veillon, austrijska nagrada za europsku književnost , nizozemska nagrada Versetprijes, njemačka nagrada za esejistiku Heinrich Mann, a bila je u užem izboru za nagradu britanskog lista The Independent.

Najnoviji roman, 'Baba Jaga je snijela jaje', Dubravka Ugrešić objavila je ove godine.



- moja kritika romana 'Ministarstvo boli' ovdje
- moja kritika romana 'Muzej bezuvjetne predaje' ovdje
- moja kritika romana 'Baba Jaga je snijela jaje' ovdje




Post je objavljen 21.10.2008. u 16:10 sati.