Pregled posta

Adresa bloga: http://blog.dnevnik.hr/kabulskeprice

Marketing

Blizanci na izvoz

Kada se uhvatim jedne teme tesko mi je odustati. Cini mi se kao da jedni naslute sta pricaju drugi, pa me onda sa svih strana obasipaju slicnim temama. Naime, i Faridova zena je trudna. Iz nekog, meni jos ne shvatljivog razloga, Farid je odlucio sa mnom podjeliti detalje.

Photobucket

Bio je dan prije Bajrama. Zbog toga je misterija posta jos uvijek bila jedna od glavnih tema. Zanimalo me je kada djeca pocinju postiti. Od kolegice hazare sam cula da djevojcice pocinju postiti sa 9, a djecaci sa 16 godina. Htjela sam provjeriti tu cinjenicu, pa sam priupitala i Farida za misljenje.
Zbog uvijek prisutne jezicne barijere Farid je pogresno protumacio pitanje. Poceo je pricati o braku. Rekao mi je da se curice ne smiju udavati prije nego sto napune cetrnaest godina. Dok je za decke donja granica sesnaest godina.

Pokusala sam mu objasniti da to nije ono sto me zanima, ali on je nastavio: "Doktori ne preporucuju brakove tako mladih ljudi. Onda su djeca slaba, a i majke cesto umiru na porodjaju ako su premlade."
"Dobro, dobro, ali mene zanima o postu," prekinula sam ga ja. Nije se obazirao, nego je nastavio bracnu pricu: "Ja sam imao 25 a zena 22 kada smo se vjencali. Zato su nasa djeca jaka i zdrava, a zena moze puno radjati."

"Tako je," slozila sam se ja, "ali kada pocinjete postiti? U kojoj godini?". Insistirala sam na odgovoru, ali Farida to nije zbunilo nego mi je za svoju gornju tvrdnju ponudio dokaz: "Eto, ja cu za dva mjeseca opet postati otac. Zena mi nosi blizance"

Konacno me to navelo da odustanem od pitanja i pazljivo slusam.

Farid je otac jedne petnaestogodisnje curice i dva para blizanaca. Uvijek po djevojčica i dječak, i to usprkos genetici. Ni u Faridovoj ni u obitelji njegove zene nikad nije bilo blizanaca!

Kada su se supruga i on vjencali odlucili su da nece imati vise od troje djece. Blizanci su poremetili stvar. Nakon drugog para blizanaca, doktor je zeni dao kontracepcijske pilule. Bez obzira na savjesno uzimanje pilula opet je zatrudnila "Glupi doktor joj je dao tablete kojima je prosao rok trajanja," ljutio se Farid. "Da sam znao, mi bi se samo, ma znas - dodirivali." Rijec "touch" popratio je stidiljivo dodirivanjem dva kaziprsta, koja je zatim protrljao jedan uz drugi. "Da sam znao da tablete ne rade, uzeo bih, znas." poslije kratke pauze je dodao "kondom".

Bila sam jos uvijek u soku, ali sam se trudila da se to ne primijeti. O takvim se stvarima ne ragovara sa zenama. O takvim se stvarima ne ragovara ni sa vlastitom zenom. Doslo mi je da ga na to upozorim iz postovanja prema njihovoj tradiciji, ali radoznalost je bila veca

Ono sto me je interesiralo vise od zastite koju Farid i zena provode je treci par blizanaca koji Faridova zena nosi. I to opet djecaka i curicu. Farid je i za to imao objasnjenje: "Doktor je rekao mojoj zeni da ja imam snaznu, ma znas."opet pauza "musku vodu."

Poceo je poricati kako je to i zbog toga sto je on dovoljno star, te da mladi i neiskusni supruzi ne mogu praviti blizance. Dokaz za to je i njegova prva kcerka. Jedina koja nije dosla u paru.
Pokusala sam mu objasniti da je zapravo zena ta koja "pravi" blizance. Nije popustio. "Ma znam da zena ima, hm, dvoja vrata, ali doktor kaze da je to do muske vode".
Tada je za primijer naveo svog mladjeg brata Salima i njegovu snaestogodisnju zenu, koji su jedva iznijeli jedno dijete.

Nakon toga nam je postalo malo neugodno, te smo razgovor obustavili kao po dogovoru. U svakom slucaju prinove stizu za dva mjeseca.
Ukoliko zelite blizance, a ne uspjeva vam, javite se.Post je objavljen 19.10.2008. u 09:22 sati.