Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/zoranostric

Marketing

Ubojstvo Luke Ritza: ponuđena nagrada i poziv na prosvjed



Slika gore: fotorobot ubojice Luke Ritza. Tiskan je na plakatu koji su Zagrebom lijepili Lukini prijatelji.

U proteklih mjesec dana sudjelovao sam i pozivao na prosvjede protiv nasilja, koje nas sve ugrožava. Izjašnjavam se kao pacifist, ali "miroljublje" (što bi bio prijevod od "pacifizam") ne razumijevam kao suzdržavanje od akcije - sjediti doma i biti "u miru", kao što je to nažalost propovijedao pacifist Vladko Maček u doba Drugoga svjetskoga rata. "Kad se veliki tuku ,malima je mjesto pod stolom", rekao je Maček; ne, velim ja: budimo veliki u tome, da izađemo "ispod stola", u javnost, i suprotstavimo se svima, koji tuku.

U utorak 7. listopada održan je na Cvjetnom trgu u Zagrebu, te u nekoliko drugih gradova, prosvjed povodom ubojstva Ivane Hodak, čemu sam posvetio komentar: Istina će vas osloboditi - a ona dolazi iz dječjih usta. Samo osam dana prije toga, bio je prosvjed novinara protiv nasilja, na sto metara od Markovog trga.

U pozivu na prosvjed od 7. listopada spomenuo sam i smrt Luke Ritza, te prosvjed povodom toga najavljen za 25. listopada. Istina je da je ta tragična smrt dječaka ostala u sjeni medijski znatno propulzivnijih slučajeva ubojstava i pokušaja ubojstva odnosno premlaćivanja. Međutim, ubojstvo Ivane Hodak bilo je samo povod za prosvjed, koji je bio usmjeren protiv svakoga nasilja. O tome se možete uvjeriti na facebook grupi Miran prosvjed povodom mafijaških ubojstava koja je okupljanje potakla, a koja je danas prešla 15.000 članova.



Sada je portal index.hr povukao osobiti potez, koji treba pohvaliti: ponuđena je nagrada od 50.000 kuna onome tko pronađe ubojicu.



Solidarnost i suosjećanje možemo svi pokazati javno, target=_blank>na prosvjednom okupljanju koje organiziraju Jerko Marić i njegova grupa Adastra, 25. listopada ispred Grafičke škole koju je Luka pohađao. Povodom njegovog ubojstva snimili su pjesmu "Surovi grade".



.



Post je objavljen 18.10.2008. u 21:21 sati.