Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/zoranostric

Marketing

Hrvatska blogerska organizacija - prva tiskovna konferencija

Hrvatska blogerska organizacija danas je održala prvu tiskovnu konferenciju. Lijevo su predsjednik HBO ZVone Radikalni (dr. sc. Zvonimir Vanjak) i članica HBO Nemesis (Katarina Vidović), govore na konferenciji. Tajnik se ne vidi, jer snima. sretan Na drugoj slici, Zvone daje izjavu za web portal Večernjega lista - objavljen izvještaj sa video insertom 15-ak minuta nakon završetka tiskice.

Nakon toga sam bio u strci cijeli dan, pa sam sada umoran i želim ići rano spavati. Pa neću sad puno duljiti. Kratki izvještaj s konferencije, te priopćenje za javnost, pogledajte na mrežnom sjedištu HBO. Na sajtu HBO pročitajte i kako možete postati član HBO.

Evo priopćenja o slučaju Damira Fintića.

Bloger Damir Fintić – žrtva progona slobode govora i slobode medija



Naš kolega Damir Fintić, suosnivač Hrvatske blogerske organizacije i pokretač lokalnog internet portala vukovarac.net, već treću godinu za redom izložen je bjesomučnom i obijesnom progonu od strane bračnog para Vladimira i Dragice Štengl.
U šest sudskih tužbi, što kaznenih što građanskih, Štenglovi tvrde da su im objave na portalu vukovarac.net prouzročile duševne boli koje su procijenili na preko 200.000 kuna. Iako autori tih objava nisu identificirani, rješenja i presude koje su nadležni sudovi do sada donosili, teret financijskog obeštećenja Štenglovih za "pretrpljenu duševnu bol" stavljaju isključivo na račun pokretača portala, građanina Damira Fintića.
HBO prati ovaj sudski proces i zainteresirana je za njegov ishod prije svega zato što držimo da su u tijeku procesa povrijeđena temeljna ljudska i građanska prava i slobode Damira Fintića, čime je njegova egzistencija i egistencija njegove obitelji ozbiljno ugrožena. Drugi, jednako važan razlog je misija naše organizacije da štitimo prava blogera i slobodu govora na internetu.
HBO je proučila obimnu dokumentaciju slučaja Štenglovi vs. Fintić (dostupna na http://www.vukovarac.net/stengl/). Analizirali smo je iz perspektive slobode govora, koja je zajamčena člankom 38. Ustava RH, te slobode medija zajamčene člankom 3. Zakona o medijima. Uočili smo da su Sudovi neujednačeno i nekonzistentno primjenjivali pozitivne zakone RH. Posebno nas zabrinjava da je Rješenjem Županijskog suda u Vukovaru od 20.11.2007. godine internet portal vukovarac.net proglašen "oglasnom pločom", a ne medijem, zbog čega je (između ostalog) taj Sud pobio dio Rješenja Općinskog suda koje se temeljilo na primjeni Zakona o medijima (http://www.vukovarac.net/stengl/2007-11-20-Presuda.htm).
Nedosljednost Suda u primjeni zakona vidi se i iz činjenice da nikada nije udovoljeno zahtjevu Općinskog suda u Vukovaru (http://www.vukovarac.net/2/vijesti.php?action=fullnews&show
comments=1&id=159), niti je ikoji Sud ustrajao na tomu da se dostave IP logovi radi identifikacije autora spornih objava. To je inače uobičajeno sudsko postupanje u predmetima koji se odnose na internet i ograničavanje slobode govora na njemu. Umjesto toga, odvjetnik Štenglovih je izvršio pritisak na tvrtku koja je pružala host uslugu portalu vukovarac.net, zbog čega je ta tvrtka otkazala svoje usluge i time sa sebe otklonila svaku umiješanost i odgovornost (http://www.vukovarac.net/2/vijesti.php?action=fullnews&showcomments=1&id=168).
Da li se ovdje radi o podkapacitiranosti lokalnih Sudova da odlučuju u slučajevima čiji predmet su novi mediji kakav je internet, ili su zakoni iz tog područja nedovoljno precizni, ili su se možda koristile i nedopuštene metode utjecaja i uplitanja u rad sudaca? Mi u HBO smatramo da je na djelu vjerojatno bila kombinacija svega toga, što je Štenglovima omogućilo da se radi zaštite svog "lika i djela", bez ikakvih zakonskih posljedica, koriste obijesnim parničenjem, odnosno, da zlorabe pravosuđe radi privatnih interesa. Osim stjecanja nemale financijske koristi, jedan od tih interesa svakako je i spriječavanje javne kritike i propitivanja njihova djelovanja u Vukovaru (oboje supružnika su obnašali niz javnih dužnosti i funkcija). Pritom su supružnici Štengl koristili utjecaj koji su, kao lokalni politički moćnici, bez svake sumnje imali i, u cilju ušutkivanja javnosti, zlorabili. Razočaravajuće je, ali očekivano, da u ovom slučaju sudovi nisu zaštitili građanina i medij koji je bio glas građanske javnosti, već su podlegli utjecaju moćnika.
HBO će učiniti sve što može da zaštiti individualna građanska prava svog člana Damira Fintića i univerzalno javno dobro za koje se zalažemo - slobodu govora i građansku participaciju u informiranju i oblikovanju javnog mnijenja - tako što će
1. pružati potporu pravnoj pomoći za Damira Fintića i u tomu surađivati s udrugama za ljudska prava,
2. javno poziva novoizabrane ministre pravosuđa i unutarnjih poslova da učine sve što je u njihovoj moći da zaustave i derogiraju sve postupke protiv blogera i građana-novinara,
3. predlagat će promjene postojećih i donošenje novih zakona koji će uzeti u obzir realnost novih medija i u puno većoj mjeri štititi pravo građana da se informiraju i da stvaraju informacije,
4. osniva „fond solidarnosti“ za pomoć Damiru Fintiću, čija je egzistencija zbog plaćanja odštete ugrožena.



Post je objavljen 17.10.2008. u 21:07 sati.