Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/angelo1

Marketing

ANTIKORUPCIJSKA PRAKSA PRVE CRKVE


Svetački "VIP" i "MIK"

U trenutcima kad u našoj javnosti sve bruji o MIK-u i VIP-u (to su kratice za mito i korupciju & veze i poznanstva), bit će korisno vidjeti kako se Crkva u samom početku borila protiv te pošasti koja je postala rak-rana suvremenih tzv. razvijenih društava.

Antiohija Sirijska (danas u Turskoj) bila je, nakon Rima i Aleksandrije, u prvom stoljeću treća metropola Rimskoga Carstva. Ondje i izrasla cvatuća kršćanska zajednica: prvi joj je biskup bio apostol Petar, i ondje su se "učenici najprije prozvali kršćanima" (Dj 11,26). Sveti Ignacije, čiji blagdan danas slavimo, bio je treći biskup Antiohije, od 70. do 107. godine, kad je podnio mučeništvo.

Euzebije Cezarejski posvećuje čitavo poglavlje svoje Povijesti Crkve životu i spisima Ignacijevim (3,36). "Iz Sirije", piše on tako, "Ignacije je poslan u Rim gdje je imao biti bačen za hranu životinjama, zbog svjedočanstva što ga je dao za Krista. Putujući Azijom, pod strogom paskom svojih stražara" (koje on naziva "desetoricom leoparda" u svojoj Poslanici Rimljanima 5,1), "po gradovima gdje se zaustavljao, propovijedima i opomenama učvršćivao je Crkve. Posebno ih je upozoravao, najživljom gorljivošću, da se čuvaju krivovjerja, koja su tada počela nicati, ter im je preporučivao da se ne odijele od apostolske predaje".

Prva postaja Ignacijeva putovanja prema mučeništvu bio je grad Smirna, gdje je biskup bio Polikarp. Ondje je Ignacije napisao četiri poslanice i to Crkvama u Efezu, Magneziji, Traliju i Rimu. "Otputovavši iz Smirne", nastavlja Euzebije, "Ignacije je stigao u Troju, a odande je poslao još poslanica": dvije Crkvama u Filadelfiji i Smirni, ter jednu biskupu Polikarpu. Euzebije zaključuje tako popis sedam poslanica koje još i danas većina znanstvenika drži autentičnima, to jest da ih je doista napisao Ignacije.

Konačno, iz Troje ovaj mučenik stiže u Rim, gdje je u Flavijevu amfiteatru predan za hranu krvoločnim zvijerima. Nijedan crkveni otac nije poput Ignacija tako snažno izrazio prianjanje uz jedinstvo s Kristom i uz život u Njemu, rekao je papa Benedikt XVI. A evo potvrde za to iz pera samoga Sveca (u njegovoj Poslanici Rimljanima):

"Pišem svim Crkvama i poručujem svima da rado umirem za Boga ako me vi ne spriječite. Pozivam vas da mi ne iskazujete svoju naklonost u nezgodan čas. Pustite me da budem hrana zvijerima, po kojima mogu susresti Boga. Božje sam žito i zubi me zvijeri melju da postanem čisti kruh Kristov. Zazivajte Krista za mene da pomoću tih zvijeri budem žrtva Bogu...

Oprostite mi, braćo, ne kratite mi da zadobijem život, ne želite da ostanem u smrti. Onoga koji želi biti Božji ne predajte svijetu i ne zavodite ga zemaljštinom. Pustite me da doprem do čistog svjetla. Tek kad stignem tamo bit ću čovjek. Priuštite mi da budem sljedbenik muke svoga Boga. Tko njega ima u sebi, neka shvati što hoću, i neka ima sućuti prema meni znajući što me muči.

Knez ovoga svijeta hoće me oplijeniti i preokrenuti moje osjećaje prema Bogu. Neka mu nitko od vas koji ste tamo ne pomogne. Radije budite uz mene, to jest uz Boga. Nemojte govoriti o Isusu Kristu, a čeznuti za svijetom... I ako vas ja, kad dođem k vama, budem drugačije nagovarao, ne slušajte me. Vjerujte radije onome što vam pišem. Živ vam pišem želeći umrijeti...

Ne raduje me propadljiva hrana ni naslade ovoga života. Želim Božji kruh, a to je tijelo Isusa Krista od roda Davidova, a za piće želim njegovu krv, a to je nepropadljiva ljubav.

Ne želim živjeti među ljudima, a to će se dogoditi ako vi to budete htjeli. Dajte, i vi tako želite da bi i vas Bog želio... Ne pišem vam po tjelesnom nadahnuću nego po Božjoj volji. Ako budem trpio, znači da mi dobro želite; ako budem oslobođen, znači da me mrzite."

Kršćani u Rimu poslušali su Sv. Ignacija i nisu "potegli" svoje veze i poznanstva u visokim političkim krugovima, a to znači i da se nisu htjeli poslužiti mitom i korupcijom da spase život svojemu biskupu. To je vjerojatno jedinstven primjer u povijesti. Riječi koje je napisao Sv. Ignacije mogao je izreći samo najveći zaljubljenik u Isusa Krista! On je i danas, kao što je bio tijekom dva kršćanska milenija, uzvišeni uzor i snažan magnet za nasljedovanje.



Post je objavljen 17.10.2008. u 17:11 sati.