Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/jasnabudisin

Marketing

Kuhinjski moljci i teorija prolaska kroz zidove.....

Ljudi od pamtivjeka pokušavaju pronaći način da prolaze kroz zidove i razne prepreke kao duhovi i ne polazi im za rukom. Mislim da je to kuhinjskim moljcima pošlo za rukom i trebalo bi tu tehniku kopirati do njih.
Naime, ranije sam namirnice držala u špajzi i redovno se dogodilo da su se pojavili unutar papirnate ili najlonske vrećice. Išli su mi strahovito na živce jer su se uvlačili posvuda, pa čak i u hranu za mog pokojnog zamorca Toneta.
Onda sam našla ovaj članak u 24.sata
*************************************************************************************************************************
Moljci i ličinke se skrivaju i u brašnu te orasima
12:00 | 16.03.2007. | Piše: Vitomir Dragčević
Brašno, orasi, riža, a katkad i suha hrana kao što su žitne pahuljice i hrana za ljubimce, idealno su leglo moljaca i drugih kukaca. Ako nisu u hladnjaku, čuvajte ih u posudama s poklopcem s navojom ili nepropusnim vrečicama, nikako papirnatoj ambalaži. Uočite li moljce, prvo potražite ličinke ili crviće u hrani. Svu za koju postoji i najmanja sumnja da je "zaražena" bacite bez žaljenja.
*************************************************************************************************************************

Kada smo se preselili u kuću, odlučila sam tome stati na kraj i držati se naputka iz članka. Nakupovala sam staklene posude koje imaju poklopce oivičene posebnim plastičnim materijalom koji ne propušta ni zrak, a kamo li nekakve moljce.
Tako naoružana, bila sam uvjerena da sam sad mirna od tih štetočina. Oh kako sam se prevarila......
Dakle, nakon desetak mjeseci boravka u svojoj novoj kuhinji, koju kao i staru držim urednom i čistom, ali sam kako rekoh sada nabavila i posude koje se hermetički zatvaraju, otkrila sam uljeze upravo u tim posudama.
Da pojasnimo, dok kuham namirnice otvorim u trenutku kad mi trebaju i odmah ih zatvaram i odlažem na mjesto, jer ne volim nered dok kuham. Dakle, nije mi se neki uljez mogao neopazice uvući dok nisam pazila.
I sad mi nije jasno, kako se moglo dogoditi da mi u teglicu sa grizom uđe moljac, kada sam griz kupila u plastičnom pakovanju koje je lemljenjem zatvoreno.
Osim toga i rižu kupujem u kutiji u kojoj se nalazi vakuumirana vrećica, a dotične štetočine sam našla i među rižom kako lete po mojoj staklenci.
Reko bi Đuro......“Misterija baaa“.
Kad sipam rižu, griz, kukuruzno brašno, obično brašno i ostale namirnice u staklenke, činim to polako i dobro gledam ima li čega u tim namirnicama i ne vidjeh ništa. A sad sam otkrila čitavu menažeriju nametnika i u riži i u grizu, da mi se smučilo.
I sad sam potpuno obeshrabrena jer je sav moj trud postao beskoristan. Naravno, na pamet mi padaju proizvođači i oni koji pakiraju hranu. Da li zaista tako malo računa vode o higijenskim uvjetima prilikom pakiranja onoga što konzumiramo pa te nametnike već dobijemo zapakirane u namirnicama?
Evo nekoliko slika, pa prije komentiranja dobro promotrite i staklenke i mjesto gdje se one nalaze, a i pakiranje grisa za primjer. I molim Vaše mišljenje, griješim li u nečemu možda ili nam trgovci prodaju mačka u vreći?


Klikni na sliku za uvećanje.



Post je objavljen 15.10.2008. u 15:45 sati.